Narodna stranka odlučila da bojkotuje izbore

Predsedništvo Narodne stranke donelo je jednoglasno odluku o bojkotu predstojećih parlamentarnih i lokalnih izbora, saopštila je ta stranka.

Narodna stranka

„Dosadašnji ’dijalog’ na Fakultetu političkih nauka, a naročito treća runda održana juče, pokazala je da ne postoji minimum volje na strani režima da se normalizuje politički život u Srbiji, ispune zahtevi stručnog tima protesta ’Jedan od pet miliona’ i omoguće fer i pošteni izbori“, navodi se u saopštenju Narodne stranke.

Inače, Nebojša Zelenović, predsedavajući Saveza za Srbiju, čiji je Narodna stranka deo, izjavio je juče nakon trećeg okruglog stola na Fakultetu političkih nauka da predstavnici vlasti imaju rok do 15. septembra da ispune zahtev o raspuštanju REM-a i izboru novih članova u skupštinskoj proceduri, a ako se to ne dogodi, Savez „će ići u bojkot“.

Lider Dveri Boško Obradović, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić i predsednik Nove stranke Zoran Živković su napustili juče razgovore predstavnika vlasti i opozicije na FPN-u, uz obrazloženje da ne postoji želja vlasti da prihvati bilo koji zahtev nevladinih organizacija i opozicije o izbornim uslovima.

I Boško Obradović je najavio da će Predsedništvu Dveri predložiti bojkot izbora.

Potom je Savez za Srbiju doneo odluku da više neće učestvovati na sastancima vlasti i opozicije, jer, kako je obrazloženo, format sastanaka ne daje nikakve rezultate.

Udruženje Jedan od pet miliona pozdravilo je tu odluku i pozvalo i ostale predstavnike opozicije da učine isto i napuste, kako su naveli, fingirani dijalog, kao i da “što pre proglase bojkot lažnih izbora”.

Inače, predsednik Aleksandar Vučić je nedavno izjavio da mu je “veoma stalo” da opozicija učestvuje na izborima, kao i da je vlast spremna da prihvati skoro sve što opozicione stranke traže.

Inače, Stručni tim koji je formiran na protestu „Jedan od pet miliona” za dijalog s predstavnicima vlasti predstavio je početkom juna zahteve i preporuke u oblasti slobode medija i regularnosti izbora kojima bi se, kako se navodi, u narednih šest meseci mogli stvoriti uslovi za fer i slobodne izbore.

Među zahtevima stručnog tima su da predsednik Srbije ne učestvuje u izbornoj kampanji na strani bilo koje liste, ostavke ministra i državnog sekretara Ministarstva kulture i informisanja, smena članova Saveta REM-a, izmene informativnog programa Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV).

Vlast preporuke i zahteve nije usvojila, ali su poslanici Vladimir Orlić (SNS) i Đorđe Komlenski (SPS) juče izjavili da podržavaju osnivanje skupštinskog odbora za praćenje rada medija tokom izborne kampanje

Izvor: Insajder