Nesporazum Vlade i dva novinarska udruženja, radna grupa za medijsku strategiju nije formirana

Nakon drugog sastanka premijerke Ane Brnabić i predstavnika medijskih i novinarskih udruženja pojavile su se oprečne izjave i saopštenja o tome šta je ishod sastanka. Dok Vlada u svom prvom saopštenju tvrdi da je na današnjem sastanku izabran predsednik radne grupe za izradu Medijske strategije, predsednici Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Slaviša Lekić i Nedim Sejdinović izjavili su prenete netačne informacije, između ostalog i to da je grupa formirana i da je izabran predsednik. Vlada se ponovo oglasila saopštenjem u kojem navodi da radna grupa nije formirana, kao i da to tako nije ni saopšteno, ali u naknadnom saopštenju nije objasnila raniju informaciju da je na današnjem sastanku izabran predsednik radne grupe.

Tako je na kraju dana nejasno da li je predsednik radne grupe zaista izabran ili ne.

Vlada Srbije je u ponovnom saopštenju, nakon što su je NUNS i NDNV demantovli, saopštila da na sastanku sa predstavnicima novinarskih udruženja nije formirana radna grupa za izradu medijske strategije. Kako se dodaje, na sastanku se "razgovaralo o sastavu radne grupe za izradu medijske strategije i načinu rada", a da do narednog sastanka, zakazanog za 18. jun, "medijska i novinarska udruženja treba da dostave predlog članova radne grupe, kako bi ona što pre počela sa radom".

Slaviša Lekić je ranije za agenciju Beta rekao da sastanak jeste održan, ali da nije tačna informacija da je na sastanku formirana radna grupa koja će se baviti izradom nove medijske strategije, kao i da je netačno da je za predsednika te radne grupe izabran Dejan Stojanović.

Ipak, u saopštenju Vlade u današnjem saopštenju nije navedeno da je formirana radna grupa, već "samo" da je izabran njen predsednik.

Lekić je naveo i da je Dejan Stojanović predložen za predsednika, ali da nije bilo glasanja, te nije mogao biti izabran. Ipak, Vlada Srbije danas je saopštila da Stojanović jeste izabran.

Lekić je naveo da je na sastanku bilo više tema: formiranje radne grupe, koordinaciono telo za saradnju s medijima, zatim se govorilo o ulozi OEBS-a, Evropske komisije i međunarodne zajednice u sastavljanju Medijske strategije, ali, kako je kazao, nikakvog formiranja radne grupe i biranja predsednika nije bilo.

On je potvrdio da je dogovoren sastanak za 18. jun kada bi trebalo da se raspravlja o konačnom sastavu radne grupe i svemu ostalom.

"Ja verujem da postoji politička volja, zbog pritiska međunarodne zajednice, i verujem da će se taj pritisak nastaviti i da će ta politička volja pod navodnicima rezultirati nekim pametnijim potezima, a ne izmišljanjem stvari", rekao je Lekić. 

„Nekoliko, blago rečeno, netačnosti“

Sejdinović, predsednik NDNV, je za agenciju Beta rekao da je Vlada u svom saopštenju iznela "nekoliko, blago rečeno, netačnosti".

"Ključna (netačnost) je da su tela - radna grupa za medijsku strategiju i koordinaciono telo, formirana, što ne odgovara istini, pošto je proces još u toku i pošto udruženja nisu još donela odluku o tome da li će ili neće u procesu učestvovati dok se ne razjasne takozvana prethodna pitanja", naveo je Sejdinović.

Međutim, u saopštenju Vlade piše da je "dogovoreno da će članovi Koordinacionog tela za saradnju sa medijima, koje će raditi na unapređenju položaja medija, biti savetnice za medije predsednika Srbije i predsednice Vlade, Suzana Vasiljević i Jelena Kovačević, a da se do narednog sastanka ustanove i ostali članovi ovog tela koje će dnevno i opertivno raditi na rešavanju otvorenih pitanja".

Sejdinović je poručio da između sadašnje vlasti i medijskih udruženja postoji "visok nivo nepoverenja" i da je "ružno što Vlada ovakvom jednostranom komunikacijom s javnošću, taj nivo povećava, ugrožavajući sam proces".

"Mi još nismo doneli konačnu odluku o učešću u tim radnim telima, dok ne saznamo precizno njihove sastave, mandate, pravila i način funkcionisanja. Nećemo dozvoliti da budemo instrumentalizovani u cilju stvaranja bolje međunarodne slike medijskih sloboda u Srbiji, a da se 'na terenu' ništa pozitivno ne desi, ili da se stvari čak i pogoršaju", rekao je Sejdinović.

U ime medijskih i novinarskih udruženja na sastanku su učestvovali predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Asocijacije medija, Lokal presa, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, Asocijacije onlajn medija, RAB Srbija i Sindikata novinara Srbije (SINOS).

Izradu Strategije podržale su međunarodne organizacije i ambasade, čiji predstavnici su učestvovali na sastanku - OEBS, Delegacija Evropske unije, ambasade Norveške i fondacija "Konrad Adenauer", a OEBS i Delegacija Evropske unije ponudili su ekspertsku pomoć u pripremi i izradi tog dukumenta.

Prvi sastanak na kojem se razgovaralo o izradi nove medijske strategije i položaju medija održan je, na inicijativu premijerke Ane Brnabić, 23. maja.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović je za Insajder tada naveo da je na sastanku rečeno da postoji politička volja da se donese medijska strategija i unapredi saradnja sa novinarskim i medijskim udruženjima.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović naglasio je nakon sastanka da nije tačna informacija da se medijska udruženja vraćaju u radnu grupu za izradu medijske strategije, već da su se na sastanku sa premijerkom dogovarali da li postoje mogućnosti da zajedno rade, kroz formiranje potpuno nove radne grupe.

„Neće se krenuti od nule“

Nacrt medijske strategije donet je početkom marta uprkos činjenici da su Radnu grupu za izradu tog dokumenta još u oktobru prošle godine napustili predstavnici najvećih medijskih i novinarskih udruženja. Iako ministar informisanja Vladan Vukosavljević i državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović mesecima nisu imali sluha za zamerke struke da takva strategija nema legitimitet, nakon konsultacija predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, izrada medijske strategije je zaustavljena.

Povlačenje strategije, koja je u isključivoj nadležnosti Ministarstva kulture i informisanja, proglasila je savetnica za medije predsednika Republike.

Odgovarajući na pitanja Insajdera, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da ne smatra da postoji odgovornost njega i njegovih kolega zbog činjenice da strategija još uvek nije usvojena. Kako je istakao, izrada tog dokumenta nije vraćena na početak.

„Budimo sasvim precizni, neće se krenuti od nule. Razumna pretpostavka je da će veći deo napisane strategije biti iskorišćen. Ovde je reč o novom, nadam se i poslednjem, veoma ozbiljnom pokušaju države da ponovo pozove sve predstavnike udruženja koji su napustili grupu da se u nju vrate, a ne da tekst nacrta nije dobar pa je zbog toga povučen ili obustavljen“, rekao je Vukosavljević za Insajder.  

Nacrt medijske strategije koji je u međuvremenu povučen iz procedure nikada nije predstavljen javnosti.

Radna verzija tog dokumenta do koje su došli novinari Insajdera, između ostalog, predviđa jačanje uloge države u „ostvarivanju javnog interesa“, što je u potpunoj suprotnosti sa prethodnom strategijom i usvojenim medijskim zakonima.

Izvor: Beta, Insajder