Nova emisija Insajder o ubistvu Olivera Ivanovića: (Ne)savršen zločin (PROMO)

Ni Beograd niti Priština za dve godine nisu otkrili ko je ubio Olivera Ivanovića. Beograd optužuje Albance, Priština - Srbe. Predistražni postupak u Srbiji i dalje traje dok je tužilaštvo u Prištini podiglo optužnicu u decembru prošle godine. U optužnici kosovskog tužilaštva, do koje su došli novinari Insajdera, navodi se da iza ubistva Ivanovića stoji kriminalna grupa koju kontroliše jedan od Srba sa Kosova - Milan Radoičić.

(Ne)savršen zločin

“Tokom faze istraga i prikupljanja materijalnih dokaza za slučaj ubistva Olivera Ivanovića smatramo da je ubistvo izvršeno iz političkih motiva i od stane kriminalne grupe organizovane i rukovođene od Milana Radoičića”, doslovno se navodi u optužnici. 

Radoičić nije optužen jer, prema kosovskim zakonima, to nije moguće dok osumnjičeni formalno ne bude saslušan. Tačnije, nije dozvoljeno suđenje u odsustvu. 

Optužena su četvorica policajaca sa severa Kosova. Kosovsko tužilaštvo smatra da ima dokaze da je sam vrh kosovske policije sa severa Kosova radio po nalogu Radoičića.  

Ono što zbunjuje u istrazi i samoj optužnici kosovskog tužilaštva je to što su sve vreme pomešane optužbe za ubistvo Olivera Ivanovića i za dela organizovanog kriminala, koja sa tim ubistvom nemaju veze i za koja se sumnja da su počinjena i godinama pre ubistva. Tako se kao organizator kriminalne grupe navodi i Zvonko Veselinović, a da se ne dovodi u vezu s ubistvom Ivanovića. Za Veselinovićem i Radoičićem sud u Prištini naložio je raspisivanje međunarodnih poternica - za Radoičićem zbog sumnje u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića i organizovanog kriminala, a za Veselinovićem zbog sumnje za organizovani kriminal.

Optužnicom su na kraju obuhvaćeni samo oni koji su dostupni kosovskom pravosuđu, a koji se terete za pomaganje izvršiocu prilikom ubistva, prikrivanje dokaza, odavanje službene tajne. Optužena je i sekretarica i najbliža saradnica Olivera Ivanovića Silvana Arsović, zbog toga što je uključila kamere za nadzor prostorija stranke neposredno nakon ubistva. Nije objašnjeno ko ih je isključio.  

Kosovsko tužilaštvo optužuje čak i državu Srbiju za kontrolu nad organizovanom kriminalnom grupom. Iz pukog nabrajanja materijalnih dokaza, spiska svedoka, od kojih su četiri pod zaštitom, njihovih tvrdnji i tvrdnji tužilaštva, ne vidi se da li i kojim dokazima tužilaštvo raspolaže kada je reč o ubistvu Olivera Ivanovića. 

Posle više meseci istraživanja, u četvrtak u 20h na TV N1 biće emitovana emisija Insajder (NE)SAVRŠEN ZLOČIN. Za emisiju govore brat ubijenog Olivera Ivanovića, njegov advokat, najbliži saradnici i poznavaoci prilika na Kosovu.