Nove mere Vlade Srbije: Od utorka sve zatvoreno od 21 sat, osim apoteka, pumpi i dostave

Vlada Srbije je na današnjoj vanrednoj sednici donela odluku da ograniči radno vreme većine objekata, osim apoteka, benzinskih pumpi i dostave hrane, do 21 sat, saopštila je premijerka Srbije Ana Brnabić. Nove mere za suzbijanje širenja koronavirusa važiće do 1. decembra.

Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić

"Prihvatila sam savet stručnog dela Kriznog štaba da uvedemo još restriktivnije mere, kako bismo zaustavili širenje koronavirusa i Vlada je donela odluku da u ovom trenutku ograničimo rad svega, pre svega rad ugostiteljskih objekata, ali i prodavnica, tržnih centara, svega osim apoteka, dostava hrane, benzinski pumpi i privrede", rekla je Brnabić nakon hitne sednice Vlade Srbije.

Ona je navela da se za sada ne razmatra zatvaranje škola i da svi parametri ukazuju da za tim nema potrebe.

Premijerka navodi da će se 1. decembra odlučiti da li treba da se pooštravaju ili produžavaju mere.

" Ja se nadam da neće biti potrebno. Sledeća mera je zabrana kretanja, ali nismo za nju. Ako bude najneophodnije nismo za to, znamo da je sledeća mera, ali mislim da će današnja mera dati rezultate",  rekla je Ana Brnabić.

Premijerka je rekla da je Srbija uprkos aktuelnim brojkama i dalje u zelenoj zoni u Evropi. Dodaje da  je i pored toga važno da se uvedu nove mere kako bi se kriva zaravnila i nastavila tako.

Srbija  kako kaže ima jednu od najmanjih stopa smrtnosti od korone u svetu a kao važnu vest navodi to da i dalje ima slobodnih kreveta u bolnicama.

Na pitanje na koje podatke se poziva kada govori da je u Srbiji najniža stopa smrtnosti od koronavirusa u regionu i Evropi, a na sajtu Worldmeters piše da je Srbija na 85 poziciji, Brnabić kaže da se poziva na podatke naših epidemiologa i infektologa.

"Pogledajte taj sajt, tu piše da Srbija ima 8,5 miliona stanovnika", rekla je Brnabić i poručila novinarima da i oni treba da budu ponosni na rezultate srpskih zdravstvenih radnika.

Lončar: Banja Selters i Banja Koviljača prelaze u kovid sistem

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da se svakog dana otvaraju novi kapaciteti za smeštaj korona pozitivnih pacijenata, a da su poslednje ustanove koje prelaze u kovid sistem banja Selters i Banja Koviljača.

"Želim da se zahvalim svim zdravstvenim radnicima i svima koji učestvuju u borbi protiv epidemije, na rezultatima koje smo postigli. Zahvaljujući svima njima, nismo u situaciji da naši pacijenti idu u druge države na lečenje... Ja sam siguran da ćemo uspeti u daljeoj borbi protiv virusa", rekao je Lončar.

On je naglasio da su "svi kapaciteti u Beogradu koji su mogli, prebačeni u kovid sistem".

"Otvorili smo dodatne kapacitete u Srbiji, celu banju Selters pretvorili smo u kovid, banju Koviljaču u Loznici pretvaramo u kovid sistem", rekao je Lončar. Ministar je zamolio sve da se pridržavaju donetih mera.

"Molim sve, pošto znaju šta su sve uradili zdravstveni radnici, da se barem sada, ako nisu do sada, pridržavaju ovih mera. To će pomoći da zaustavimo širenje i povećanje broja obolelih, jer ne postoje kapaciteti u svetu koji su neiscrpni, svi su ograničeni. Da se 15 dana pridržavamo mera, jer ove šurke, proslave, sve što se dešavalo u večernjim satima, da se sa tim prestane", poručio je Lončar.

Želimo da spasemo ljudske živote i zdravstveni sistem, naglasio je.

"Ja se nadam da građani razumeju i da će nam pomoći u ovome i da ćemo iz svega izaći kao pobednici", zaključio je ministar.

Izvor: Insajder; N1