Novi glavni tužilac Suda za zločine OVK prvi put na Kosovu: Sud formiran 2015. dosad bez optužnica

Specijalni sud za zločine OVK, formiran je još 2015. godine, ali do danas nije podignuta nijedna javna optužnica. Glavni tužilac tog suda Džek Smit u prvoj je poseti Kosovu, saopštio je danas njegov portparol Kristofer Benet.

Džek Smit, novi tužilac za zločine na Kosovu

U šturom saopštenju navodi se da će Smit "prisustvovati nizu sastanaka sa međunarodnim i kosovskim zvaničnicima".

"Tokom posete, Smit će se sastati i sa čelnicima međunarodnih organizacija, predstavnicima zemalja članica Evropske unije i sa ministrom pravde Kosova Abeljardom Tahirijem, kao i sa visokim zvaničnicima Ministarstva pravde", piše u saopštenju.

Smit, koji je američki tužilac s iskustvom u političkim istragama na visokom nivou i u međunarodnim istragama, na dužnost je stupio 11. septembra.

Usvojeni svi dokumenti za Specijalni sud za zločine na Kosovu

Nasledio je Dejvida Švendimena, prvog specijalizovanog tužioca, koji je napustio dužnost krajem marta kada mu je istekao mandat u američkoj diplomatskoj službi.

Tužilaštvo sprovodi istrage o zločinima navedenim u izveštaju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope "Nečovečno postupanje sa ljudima i nedozvoljena trgovina organima na Kosovu" iz 2011. godine.

Sud je nadležan za "zločine započete ili počinjene na Kosovu" od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine.

Kako je zvanično najavljeno, sud za zločine OVK će "voditi sudske postupke o navodima koji proističu iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope... od 7. januara 2011, a u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima".

U tom izveštaju, specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti pisao je o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano.

Navode iz Martijevog izveštaja istraživala je, pre formiranja suda, specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Klint Vilijamson.

Pre odlaska sa te dužnosti, Vilijamson je potvrdio da je pronašao dokaze za neke od tvrdnji izloženih u Martijevom izveštaju.

 Izvor: Insajder, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.