Novi protest inicijative „Mame su zakon“: Minimalac za mame je minimum ljudskog dostojanstva (VIDEO)

Više od stotinu građana okupilo se danas na Platou ispred Filozofskog fakulteta nezadovoljni Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je usvojen u julu prošle godine. Protestna šetnja pod nazivom „Mame su mafija” se od Platoa nastavila do Vlade Republike Srbije, gde su građani na pelenama ostavljali poruke ministru Đorđeviću. Njihovi zahtevi su nepromenjeni: izmena diskriminatorskih odredbi zakona i obezbeđivanje svim trudnicama i majkama nadoknade koja neće biti manja od propisanog minimalca.

Okupljeni građani na protestu „Mame su mafija?” / Foto: Insajder

Ispred Vlade Republike Srbije poređane su bebe/lutke, kao i korpa u koju su građani ostavljali pelene na kojima su prethodno ispisivane poruke i zahtevi upućeni ministru za rad Zoranu Đorđeviću.

Okupljenim građanima obratila se predstavnica inicijative „Mame su zakon” i poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura koja je istakla da „Vladi mora da se skrene pažnja da mame nisu mafija”.

„Ja sam nekoliko puta pokušala da predlog Izmene i dopune zakona koje smo zajedno pisali sa vama stavim na dnevni red Skupštine. Zbog nevolje vladajuće većine to nije urađeno i mi smo bili prinuđeni da predamo Ustavnom sudu predlog za ocenu ustavnosti celog zakona”, rekla je Macura.

Pored nje, građanima su se obratile i trudnica Milena Jovičić, majka deteta sa invaliditetom Stanislava Pavlović, kao i poslanica Stranke moderne Srbije Ljupka Mihajlovska.

Građani su nosili transparente na kojima je pisalo „Mame nisu mafija”, „Solidarno protiv seksualnog nasilja”, „Žene uzvraćaju udarac”, „Neću da budem nevidljiva radnica”, „Mame mafijašice, ponosne radnice”, „Solidarno protiv mera štednje”, „Solidarne žene” i „Ženska ljutnja, a ne ćutnja”.

Macura: Predali smo Ustavnom sudu predlog za ocenu ustavnosti

Predstavnici inicijative „Mame su zakon” u petak su predali predlog za ocenu ustavnosti Zakona o finansijskog podršci porodicama sa decom Ustavnom sudu Srbije. Incijativu je potpisao 31 poslanik Narodne skupštine.

„Mi smo prinuđeni da na ovakav način reagujemo, jer sam pokušala da stavim na dnevni red skupštine Predlog izmena i dopuna zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, ali u tome nisam uspela", rekla je predstavnica inicijative Tajtana Macura i dodala da očekuje „nepristrasno i nezavisno suđenje u Ustavnom sudu”.

Ona je u izjavi za Insajder rekla da su u predatom predlogu za ocenu ustavnosti gotovo sve odredbe zakona, jer je, kako kaže, ceo zakon loš.

„Kada bi se dogodilo da bude ocenjen neustavnim, logično bi bilo da se ceo zakon menja. To je naš cilj”, navela je Macura i naglasila da je ključna stvar u predlogu za ocenu ustavnosti koji podnesu poslanici to što “Ustavni sud o njemu mora da odlučuje skoro pa po prijemu”.

Đukić Dejanović: Do kraja aprila izmene Zakona o finansijskoj podršci

Ministarka bez potrfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović najavila je izmene Zakona o finansijskoj podršci do kraja aprila, odnosno prvog tromesečja ove godine.

Ona je u razgovoru za N1 navela da se pravi „procena koji je finansijski potencijal i mogućnost da se pomogne mamama”, ali i da politika treba da se vodi „brzo, a ne brzopleto”.

„Treba da se vodi brza, a ne brzopleta politika. U prvom tromesečju naći će se predlog izmena u Skupštini. Verujem da će pitanje biti rešeno na vreme. Ne možemo da im obećamo više nego što je finansijski potencijal, moramo da nađemo meru u skladu sa zahtevima mama, ali moramo biti i realni“, rekla je Đukić Dejanović.

Podsetimo, nakon izraženog nezadovoljstva građana novim zakonom, u oktobru prošle godine osnovana je Radna grupa za praćenje primene Zakona pri Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na čelu s ministarkom bez portfelja Slavicom Đukić Dejanović.

Krajem decembra najavljeno je da je Radna grupa izradila predlog izmena Zakona, a on do danas nije stigao na dnevni red Skupštine.

Šta majke traže: Određivanje minimalnog iznosa naknade, prepoznavanje „nevidljivih randica”, veća prava za majke preduzetnice i poljoprivrednice...

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom stupio je na snagu 1. jula 2018. godine, a protiv onoga što nazivaju „diskriminatorskim“ odredbama pobunile su se majke i trudnice na prvom protestu „Mame su zakon“ u septembru prošle godine.

Ustavni sud pokrenuo pitanje ustavnosti člana 12, stava 7

Ustavni sud je 24. decembra pokrenuo postupak za utvrđivanje neustavnosti odredbe člana 12, stava 7 Zakona o finansijskoj podršci po kojem roditelji dece s invaliditetom ne mogu primati naknadu za bolovanje zajedno sa naknadom za negu deteta s teškoćama u razvoju, kao što je bila ranija praksa, pošto je jedno pravo roditelja, a drugo pravo deteta. Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) i Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije (NORBS) su još u septembru podnele inicijativu za ocenu ustavnosti nekoliko odredbi, što nekoliko dana pre njih uradila i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Kako tvrde, novim zakonom oštećene su majke koje su radile manje od 18 meseci u kontinuitetu pre nego što su zatrudnele, zatim majke preduzetnice, majke koje imaju decu sa invaliditetom, kao i majke koje zarađuju više od tri republičke prosečne plate.

Dodatni problem je što zakonom nije određeno koja je minimalna nadoknada koju porodilje dobijaju na mesečnom nivou. U pojedinim slučajevima ona je iznosila samo 1.000 dinara.

Zahtevi inicijative „Mame su zakon” su da se obezbedi svakoj budućoj majci nadoknada ne manja od minimalne zarade, da se broj meseci koji ulaze u obračun nadoknada nakon porođaja smanji sa 18 na 12, da se preduzetnicama ne ukida radni staž tokom odsustva radi nege deteta, da se ne ukidaju neophodne nadoknade roditeljima dece sa invaliditetom, da se poveća maksimalni iznos naknade za majke čija je plata veća od tri republička minimuma, da se ne diskriminišu poljoprivredne osiguranice…

Izvor: Insajder