Novo upozorenje SAD Prištini zbog taksi: Ne može Kosovo bez posledica da preduzima akcije protivne našem interesu

Američka ambasada u Prištini upozorila je danas da su dijalog i sporazum Srbije i Kosova strateški interes SAD-a, i upozorila da „ne treba pretpostavljati da Kosovo ili bilo koji drugi prijatelj Sjedinjenih Država može da preduzme akcije koje su u suprotnosti sa strateškim interesima SAD-a, a da se ne suoči sa posledicama po bilateralne odnose“. Kako je navedeno u saopštenju Ambasade, stav SAD je trenutna suspenzija taksi na uvoz robe iz Srbije i BiH, koja je neophodna za vraćanje procesu dijaloga. Međutim, premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da uprkos zahtevima ambasade SAD u Prištini, takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine koja se uvozi na Kosovo neće biti ukinute.

Zastava SAD

Ovo je i prvo oglašavanje američke ambasade SAD, nakon sastanaka ambasadora te države Filipa Kosneta i kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, na kojem se razgovaralo o ukidanju taksi na robu iz Srbije. Kosnet posle sastanka nije davao izjave, dok je Haradinaj rekao da carine na srpske proizvode „ostaju“.

Amabasada SAD međutim danas je u saopštenju podsetila na pismo američkog predsednika Donalda Trampa, koji je pozvao kosovskog predsednika Hašima Tačija i lidere Kosova da se „uzdrže od postupaka koji bi otežali postizanje kompromisa“.

„SAD u potpunosti podržavaju dijalog između Kosova i Srbije koji vodi EU. Sveobuhvatan, obostrano koristan sporazum je u našem strateškom interesu. Neki komentatori i političari sugerisali su da će Kosovo svoj status kao nezavisne, suverene države, blisko povezane sa SAD, štititi od svih posledica njegovih odluka na međunarodnoj sceni. Upozoravamo da ne treba pretpostavljati da Kosovo ili bilo koji drugi prijatelj Sjedinjenih Država može da preduzme akcije koje su u suprotnosti sa našim strateškim interesima, a da se ne suoči sa posledicama po naše bilateralne odnose“, piše u saopštenju ambasade SAD, a prenosi Kossev.

Američka ambasada je putem saopštenja pozvala Kosovo i druge regionalne aktere da „pokažu posvećenost normalizaciji, regionalnom miru i stabilnosti i na putu ka evropskim integracijama“.

„Ponavljamo naš stav da je trenutna suspenzija taksi na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine jedna od neophodnih mera za vraćanje momentuma procesu dijaloga. Očekujemo da drugi akteri sami preduzmu konstruktivne mere“, piše u saopštenju.

U njemu se dalje navodi da „kao što je nedavna istorija pokazala, Kosovo je uspešno kada se interno ujedini i stupi u partnerstvo sa SAD i EU“.

„Mi ohrabrujemo sve političke stranke da konstruktivno doprinesu ovom procesu. Akcije koje podrivaju dijalog, ometanja sa strane, i odbijanje da se ukinu takse – sve su u suprotnosti sa interesima SAD-a. Ono što je trenutno potrebno je hrabro vođstvo koje će da promoviše naše zajedničke ciljeve. To nam pomaže da održimo jake bilateralne odnose“, navela je ambasada SAD.

Kasnije danas, premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da uprkos zahtevima ambasade SAD u Prištini, takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine koja se uvozi na Kosovo neće biti ukinute.

Haradinaj je tokom posete kompaniji "M tehnologija" rekao da je Kosovo zainteresovano da ukine takse ako je kako je naveo, "Srbija spremna da prihvati nezavisnost Kosova".

"Ekonomski odnosi Kosova i Srbije su značajni. Nekada će biti uredjeni, ali njima treba da prethode i politički odnosi. Bez političkog sporazuma Kosova i Srbije teško je održati regularnim druge odnose. Mi smo otvoreni, zainteresovani smo da suspendujemo taksu ako postoji spremnost za normalizaciju političkih odnosa Kosova i Srbije, što podrazumeva i priznanje Kosova", rekao je Haradinaj.

Arifi: Nemamo stav o ukidanju taksi

Nakon ovog saopštenja, oglasio se i šef kabineta premijera Kosova Avni Arifi, koji je izjavio da Vlada Kosova još nema stav o zahtevu SAD da Priština ukine takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine koji se uvoze na Kosovo.

„Nemamo stav o zahtevu SAD za taksu“, rekao je Arifi za portal gazetablic.com.

Malo pre nedavnog sastanka američkog ambasadora Filipa Kosneta i kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, Savet za nacionalnu bezbednost i Stejt Department usvojili dokument od osam tačaka u kome je navedeno da će u slučaju da ne budu ukinute takse, SAD Kosovu uvesti sankcije i uskratiti podršku Kosovskim bezbednosnim snagama. Takođe je navodeno da je postizanje sporazuma Beograda i Prištine strateški interes SAD, te da je za Ameriku „neprihvatljivo da se neodgovornim potezima kosovskih lidera dovodi u pitanje ovaj strateški cilj“.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj na takav zahtev SAD reagovao je izjavom da će takse biti ukinute nakon što Priština dobije „međunarodne garancije da će finalni sporazum s Beogradom rezultirati uzajamnim priznanjem“. Njemu je potom odbijen zahtev za vizu za ulazak u SAD, gde je trebalo da ide na Molitveni doručak.

Predsednik Kosova Hašim Tači zatražio je da se ukinu takse koje su uvedene za robu koja su uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, i poručio da treba prestati sa populističkim odlukama. On je na Fejsbuku podsetio da je prijateljstvo Kosova i SAD stalno, ali da se podrška SAD ne može smatrati bezuslovnom.

Izvor: Kossev, Beta, Insajder