NUNS: Prijava REM-u protiv TV Pink zbog promocije nadrilekarstva

Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je da će podneti prijavu protiv Televizije Pink zbog nepoštovanja odredbi Zakona o elektronskim medijima i Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, saopštilo je ovo novinarsko udruženje.

NUNS ilustracija

Kako navode, ova televizija sa nacionalnom frekvencijom emitovala je priloge u kojima vlasnik Željko Mitrović promoviše nadrilekarstvo, odnosno alternativne vrste lekova i terapija koje nisu zvanično prihvaćene u Republici Srbiji, niti registrovane u Agenciji za lekove i medicinska sredstva RS.

“Mitrović u spornim prilozima tvrdi da je pronašao lek za bolest Kovid-19, ponašajući se kao lekar i zdravstveni radnik, i time širi lažnu nadu i obmanjuje građane, najpre obolele od Kovida-19 i članove njihovih porodica, a istovremeno, svakodnevnim nametanjem potpuno nepotvrđenog i neproverenog lečenja, stvara zaključak u javnosti da medicinska nauka i medicinski radnici u Srbiji i svetu pogrešno leče obolele od novog koronavirusa”, navodi se u saopštenju.

NUNS, kako dodaju, zahteva da REM u skladu Zakonom o elektronskim medijima ispita i istraži sve informacije iz naše prijave i postupi u skladu sa svojim nadležnostima i izrekne odgovarajuće mere.

Podseća i da Zakon predviđa da REM pred nadležnim sudom ili drugim državnim organom pokreće postupak protiv pružaoca medijske usluge ili odgovornog lica, ako njegovo činjenje ili nečinjenje ima obeležja dela kažnjivog prema zakonu, a u ovom slučaju radi se o nadrilekarstvu, koje je Krivičnim zakonikom RS zabranjeno i kažnjivo.

Novinari Insajdera danas su na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbije pitali zašto niko iz Kriznog štaba nije osudio nadrilekarstvo koje se promoviše na televiziji Pink. Imunolog Srđa Janković je rekao da „je na više mesta jasno rečeno da dolaze u obzir isključivo terapije koje imaju naučno utemeljenje“.

Načelnik Infektivne klinike Goran Stevanović je istakao da je „pitanje terapije isključivo za ljude koji su za to školovani“.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručio je novinarki Insajdera, ali i „svim ostalima“ da zdravstvo ne prebacuju na polje politike. Na konstataciju naše novinarke da nije u pitanju politika, rekao je „ako vas interesuje nešto iz zdravstva i vezano za koronu nastaviću naravno dalje, to je bila moja molba za sve“.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.