Objavljen Nacrt medijske strategije, javna rasprava traje do 1. marta

Vlada Srbije objavila je danas tekst Nacrta medijske strategije, čime je počela javna rasprava. Saopšteno je i da će biće organizovana četiri okrugla stola, i to 19. februara u Novom Sadu, 22. februara u Nišu, 25. februara u Čačku i 27. februara u Beogradu. Javna rasprava će, kako je navedeno u saopštenju, trajati do 1. marta.

Mediji

Saopšteno je i da javnu raspravu sprovodi Kabinet predsednice Vlade, a tekst Nacrta medijske strategije i sve informacije u vezi sa održavanjem javne rasprave dostupni su na sajtu Vlade Srbije i na Portalu e-Uprave.

U javnoj raspravi i na okruglim stolovima učestvovaće predstavnici medijskih i novinarskih udruženja koja su činila Radnu grupu za izradu medijske strategije. To je dogovoreno na nedavnom sastanku predsednice vlade Ane Brnabić sa članovima te radne grupe. Pored članova Radne grupe, u izradi Medijske strategije učestvovao je i veliki broj eksperata, predstavnika medjunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva, medija, medijskih javnih servisa, akademske javnosti i drugi", navodi se u saopštenju.

Po završetku javne rasprave, Kabinet predsednice vlade analiziraće sve sugestije, predloge i primedbe svih učesnika javne rasprave i pripremiće izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi.

Ovo je drugi pokušaj izrade Medijske strategije, a nova radna grupa koja se bavi ovim problemom formirana je u junu ove godine. U avgustu je šest novinarskih i medijskih udruženja predalo zahteve Vladi Srbije, u kojima navode da od njihovih ispunjenja zavisi i njihovo učešće u izradi medijske strategije i davanje legitimiteta tom dokumentu.

Najveća medijska i novinarska udruženja napustila su prošle godine Radnu grupu za izradu Medijske strategije, navodeći da je Ministarstvo izašlo sa mnogim rešenjima i pre nego što je radna grupa počela da radi, ali i u znak protesta zbog imenovanja Aleksandra Gajovića za državnog sekretara za informisanje. Zbog toga je dokumentu koji je deo radne grupe usvojio nakon izlaska većine novinarskih udruženja osporen legitimitet i formirana nova radna grupa.

Inače, izrada medijske strategije je zaustavljena posle konsultacija predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

Odmah po dolasku na čelo Ministarstva kulture i informisanja, sredinom 2016. Vladan Vukosavljević je rekao da će nova medijska strategija biti doneta u narednih šest meseci, kao i da „veruje da će to dovesti do seta novih zakona u oblasti medija“.

Vukosavljević je još tada zauzeo stav da povlačenje države iz vlasništva u medijima nije „nužno svugde i u svakoj prilici“. Obećao je, međutim, da će rešiti pitanje Tanjuga, Politike i Večernjih novosti.

U javnosti se u međuvremenu pojavila radna verzija medijske strategije koja između ostalog predviđa jačanje uloge države u „ostvarivanju javnog interesa“, što je u potpunoj suprotnosti sa prethodnom strategijom i usvojenim zakonima.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.