Obrazloženje Apelacionog suda: Nije van svake sumnje dokazano da su Zvonko Veselinović i ostali učinili krivična dela

Apelacioni sud pravosnažno je oslobodio Zvonka Veselinovića, Ivana Stamenovića i Gorana Makragića optužbi za nelegalno iskopavanje šljunka na Koridoru 10 jer tužilaštvo nije uspelo da dokaže van svake sumnje da su optuženi učinili krivična dela koja su im stavljana na teret. Prethodno je, podsetimo, u prvostepenom postupku ovih optužbi oslobođen i Milan Radoičić, a Apelacioni sud je potvrdio oslobađajuću presudu.

Presuda, sud

“Kako se osuđujuća presuda ne može zasnivati na pretpostavkama i indicijama u nedostatku konkretnih dokaza koji bi u svojoj povezanosti van svake sumnje potvrdili da su optuženi izvršili predmetno krivično delo, drugostepeni sud je rukovođen načelom in dubio pro reo (u slučaju sumnje presuditi u korist okrivljenog), usvajanjem žalbi branilaca optuženih preinačio prvostepenu presudu u imenovane oslobodio optužbi”, navodi se u odluci Apelacionog suda.

A prvostepenom presudom, u ponovljenom postupku, Veselinović, Stamenović i Makragić bili su osuđeni na po dve godine zatvora s obrazloženjem da su u periodu od juna 2011. do juna 2012. učestvovali u nelegalnim iskopavanjima šljunka na Koridoru 10 tako što su obezbedili sredstva za početak tih radova, mehanizaciju za iskopavanja i kamione za prevoz iskopanog materijala.

Prema optužnici, firma u vlasništvu Makragića „Mak 037 trade“ zaključila je ugovor sa beogradskim ogrankom preduzeća „Alpina Bau“ o isporuci građevinskog materijala za izgradnju novog puta. Uloga Veselinovića i Radoičića, prema navodima tužilaštva, bila je da obezbede kamione i mehanizaciju.

Prema presudi Apelacionog suda, međutim, nije van svake sumnje dokazano da su Veselinović, pa ni Radoičić bili faktički odgovorna lica ni u jednom pomenutom preduzeću.

Kako se vidi iz obrazloženja objavljenog na sajtu ovog suda, nije dokazano da je optuženi Zvonko Veselinović imao svojstvo izvršioca krivičnog dela jer nije dokazano da je faktički bio ovlašćen da obavlja nadzorne i organizacione poslove u okviru ispunjenja ugovornih obaveza firme “Mak 037 trade” (M.T.) u Makragićevom vlasništvu, a koja je i sklopila posao sa firmom “Alpina Bau”(A).

Kako dalje obrazlaže Apelacioni sud, činjenica je da se Veselinović na terenu raspitivao o ugovoru zaključenom između Makragićeve firme i glavnog izvođača, ali prema oceni suda, to predstavlja samo to da su Veselinović i Makragić bili u poslovnim odnosima.

„Činjenica je i da je M.T. zakupio njegove kamione i ostalu mehanizaciju u cilju realizacije ugovorenih obaveza i nastojanje optuženog da ostvari što veću zaradu, tako što bi se angažovanjem većeg broja njegovih kamiona, šlepera i bagera, i 10-12 dnevnih isporuka po vozilu isporučila veća količina mineralnih sirovina, ne dokazuje da je bio ovlašćen da vrši nadzorne i organizacione poslove u M.T. već samo da odnos između optuženog Veselinovića i vlasnika M.T. optuženog Gorana Makragića predstavlja poslovni odnos”, navodi Apelacioni sud.

Novčana kazna u granicama prekršaja

U obrazloženju odluke Apelacioni sud je usvojio i žalbe branilaca Makragića i Stamenovića.

“Protivpravnost radnji za koje su optuženi oglašeni krivim iscrpljuje se u granicama prekršaja, kada je u pitanju prenamena poljoprivrednog u nepoljoprivredno zemljište i u granicama privrednog prestupa, kada je u pitanju eksploatacija mineralnih sirovina, bez potrebnih odobrenja nadležnog organa”, navodi Apelacioni sud.

Troškovi krivičnog postupka, prema presudi, pašće na teret budžetskih sredstava suda.

Podsetimo, ovaj sudski postupak počeo je ispočetka nakon što je drugostepeni Apelacioni sud u Nišu, u junu 2017, doneo odluku o ukidanju oslobađajuće presude Višeg suda u Pirotu.

Na ponovljenom suđenju pred Višim sudom u Pirotu sredinom januara ove godine osuđeni su Veselinović, Makragić i Stamenović, dok je Milan Radoičić oslobođen krivične odgovornosti.

Ko su Zvonko Veselinović i Milan Radoičić

Za Zvonka Veselinovića, biznismena sa severa Kosova, javnost je prvi put čula tokom 2011. kada je predstavljen kao jedan od najvećih heroja "odbrane" Srba na Kosovu. Dok su tada lokalni Srbi mesecima na barikadama sprečavali otcepljenje Kosova od Srbije, a Zvonka Veselinovića predstavnici svih stranaka nazivali herojem, njegove mašine, bageri i kamioni prokopavali su nove, alternativne puteve na administrativnoj liniji sa Kosovom. Ovi putevi su, prema istraživanju Insajdera, godinama služili za šverc robe između Srbije i Kosova.

Kada je Veselinović uhapšen krajem 2011, u prvom trenutku nije bilo jasno da li je uhapšen po zahtevu KFOR-a zbog organizovanja barikada ili zbog zloupotreba za koje ga tereti Srbija. Ispostavilo se da se radi o optužnici za prisvajanje kamiona Hipo lizinga.

U decembru 2012. je pušten je da se brani sa slobode.

Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, inače prijatelji, imali su zajedničke poslove. To najbolje pokazuje optužnica kojom su obojica bili optuženi za prisvajanje 32 kamiona Hipo Alpe Adria Lizinga. Optužnica je podignuta pred Specijalnim sudom u Beogradu 2011, a vremenski se podudarala sa odlukom Beograda da počne dijalog s Prištinom i pozivom Srbima sa severa Kosova da uklone barikade. Obojica su pravosnažno oslobođeni optužbi 2016.

Ime Milana Radoičića pominje se poslednjih godina, ali nije bio u fokusu pažnje javnosti, sve do ubistva lidera Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda Olivera Ivanovića 16. januara ove godine.

Iako su predstavnici najviših državnih institucija mesecima tvrdili da ne znaju ko je Milan Radoičić niti koja je njegova uloga na Kosovu, on je u međuvremenu izabran za potpredsednika Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu – i stranke koju otvoreno podržava vladajuća Srpska napredna stranka.

Takođe, uprkos činjenjici da ga kosovsko tužilaštvo sumnjiči da je umešan u ubistvo Ivanovića, srpske vlasti su stale u odbranu Radoičića. Kao argument za tvrdnju da je nevin, iskoristili su poligrafsko testiranje koje je Radoičić prošao.

Radoičić je, inače, bio optužen da je 2003. učestvovao u otmici makedonskog biznismena, ali je oslobođen svih optužbi nakon što je oteti biznismen, osam godina kasnije, promenio iskaz. Radoičić je zbog falsifikovanja dokumenata osuđen uslovnom kaznom zatvora.

Serijal „Patriotska pljačka“: Dokazi o tome kako je Veselinović napravio imperiju na Kosovu

Prema istraživanju Insajdera objavljenom u serijalu „Patriotska pljačka“, Zvonko Veselinović je bio jedan od onih koji se obogatio zahvaljujući odluci Vlade Srbije 2005. godine da se ukine PDV na svu robu koja iz Srbije ide na Kosovo.

Pored optužnice za prisvajanje kamiona Hipo lizinga koju je podiglo tužilaštvo Srbije u decembru 2011. godine, kada je i uhapšen, protiv njega su vođene istrage i na Kosovu.

Prema podacima iz tih istraga do kojih su došli novinari Insajdera, Zvonko Veselinović je naftu iz Srbije na Kosovo krijumčario zajedno sa jednim od najpoznatijih pripadnika kriminalnih struktura na Kosovu, Mentorom Bećirijem.

U istrazi se došlo do saznanja da su Zvonko Veselinović i albanski biznismen Mentor Bećiri organizovali nelegalni promet nafte. Mentor Bećiri je kum Ekrema Luke, koji je prema informacijama do kojih je došao Unmik, vrh organizovanog kriminala na Kosovu. U istrazi je Unmik došao do saznanja da se Mentor Bećiri bavi krijumčarenjem droge i cigareta iz Crne Gore i Albanije, a krijumčarenjem nafte i naftnih derivata iz Srbije.

Hapšen je nekoliko puta, ali je isto tako svaki put pušten jer, kako se navodi u službenim beleškama do kojih je došao Insajder, uživa zaštitu KPS-a i kosovske vlasti. Posle proglašenja nezavisnosti Kosova sve predmeta Unmika preuzeo je Euleks i po svemu sudeći odustalo se od dalje istrage oko nelegalne trgovine naftom u koju je, prema do tada prikupljenim podacima, navodno bio uključen i Veselinović. 

Veselinović hapšen zbog sumnje da je preprodavao drogu

Zvonko Veselinović hapšen je i 2003. godine i zbog sumnje da je preprodavao drogu. S njim su tada na prostoru Raške i Novog Pazara uhapšeni i Dražan Stojković i Strahinja Šunjević, iz Kosovske Mitrovice i Novog Pazara pod sumnjom da su organizovali preprodaju više od tri kilograma heroina. Na saslušanju u policiji sva trojica su priznali delo. Veselinović je tada rekao da je nabavio preko tri kilograma heroina od izvesnog vodiča, zvanog Kena iz Prištine. Ovu drogu je zajedno sa Stojkovićem pokušao da proda za 39.000 evra kupcu kog je pronašao Strahinja Šunjević. 

Priznanje dato u policiji, Veselinović je kasnije povukao pred istražnim sudijom, tvrdeći da su ga u prostorijama SUP-a Novi Pazar tukli i tako primorali da potpiše nešto što se nije desilo.

Tri godine kasnije, nakon dva suđenja, pravosnažnom presudom Okružnog suda u Kraljevu, sva trojica su oslobođena odgovornosti. Dve godine nakon oslobađajuće presude Strahinja Šunjević je uhapšen u Novom Sadu i osuđen na četiri godine zatvora zbog preprodaje heroina sa Kosova na teritoriji Vojvodine.

Za Milanom Radoičićem, potpredsednikom Srpske liste nedavno je tužilaštvo u Prištini raspisalo poternicu zbog sumnji u učešće u ubistvu lidera GI SDP Olivera Ivanovića.

Izvor: Insajder