Opomena Slavici Đukić Dejanović i klinici “Laza Lazarević” zbog objavljivanja psihijatrijske dokumentacije

Prekršajni sud u Beogradu utvrdio je odgovornost psihijatrijske klinike "Laza Lazarević" i tadašnje direktorke Slavice Đukić Dejanović zbog propusta u radu i javnog objavljivanja medicinske dokumentacije nekadašnjeg direktora Kurira Aleksandra Kornica u tok šou emisiji televizije sa nacionalnom frekvencijom, i kaznio ih opomenom.

Slavica Đukić Dejanović

Kako je objavio poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić na svom tviter nalogu, Prekršajni sud je doneo presudu 20. oktobra.

"Psihijatrijski dosije A. K. završio u tok-šou emisiji. Odgovornost utvrđena, sankcija... opomena!!'Srpska priča' o zaštiti podataka o ličnosti", napisao je Šabić na tviteru.

Direktor lista Informer Dragan J. Vučićević je 29. novembra 2015. na TV Pink pokazivao je medicinsku dokumentaciju Aleksandra Kornica, dok je ministar zdravlja Zlatibor Lončar u istoj emisiji rekao je da je Kornic ozbiljno bolestan i da ga zloupotrebljavaju.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je 30. novembra 2015. naložio pokretanje postupka nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" povodom iznošenja podataka o zdravstvenom stanju Kornica u emisiji TV Pink.

Zbog propusta u radu i javnog objavljivanja medicinske dokumentacije 23. decembra iste godine podneo je prekršajnu prijavu protiv te klinike, tadašnje direktorke Slavice Djukić Dejanović, kao i ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Šabić je tada ageniji Beta rekao da su zbog istog slučaja podnete i krivične prijave protiv NN lica iz nadležnih institucija.

Kako je tada naveo, tokom nadzora je jasno utvrđeno da je objavljena medicinska dokumentacija urađena u Klinici "Laza Lazarević" i prosleđena Ministarstvu zdravlja, a potom iz Ministarstva zdravlja prosleđena MUP-u i prikazana u televizijskoj emisiji.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.