Opozicija oko SSP i DS predstavila platformu za dijalog o izbornim uslovima

Deo opozicije okupljen oko Stranke slobode i pravde (SSP) i Demokratske stranke (DS) predstavio je danas platformu za dijalog sa vlastima o izbornim uslovima čiji su ciljevi da se građanima obezbedi slobodno i tajno izjašnjavanje na izborima, sprečavanje zloupotreba državnih javnih resursa u političke svrhe, "oslobađanje" medija kako bi građani bili objektivno informisani i uspostavljanje stručnih tela koja kontrolišu predizborni i izborni proces.

Predstavljanje platforme za međustranački dijalog pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta, Foto: Medija Centar

Navodeći da je prvi korak u izgradnji normalnog društva "mogućnost da građani izlaze na slobodne izbore", zamenica predsednika DS Dragana Rakić je rekla da građane ne sme bilo ko da ucenjuje ili da im traži potvrdu da su glasali za neku političku opciju.

Ona je dodala da su stranke i inicijative okupljene oko platforme, otvorene za saradnju sa drugim opozicionim partijama.

"Platforma je kompatabilna sa preporukama raznih stranih i domaćih organizacija poput OEBS, Evropskog parlamenta ili misije CRTA. Nadam se da će opozicija doći do jedinstvene platforme iza koje ćemo svi stati", rekla je potpredsednica DS na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru.

Po rečima zamenika predsednika SSP Borka Stefanovića, platforma pre svega podrazumeva formiranje prelaznog tela sa izvršnim ovlašćenjima za "rešenje političke krize u kojoj se Srbija danas nalazi".

"Nebitno je da li je to ministarstvo ili koordinaciono telo, već je bitno da ima izvršna ovlašćenja i da se bavi nadgledanjem celokupnog izbornog procesa, da sprečava izborne kradje", istakao je Stefanović.

Dodao je da bi to telo vodila nestranačka ličnost, "osoba nesumnjivih stručnih i moralnih kvaliteta" koju bi predložile opozicione stranke.

"To telo bi imalo ovlašćenja ne samo da nadgleda proces već da postavlja poverenike u državnim institucijama, javnim preduzećima koji bi imali zadatak da prikupljaju pritužbe zaposlenih u vezi pritisaka ili ucena kako da glasaju, da predstavi te pritužbe na javnim servisima i onemogući zloupotrebe finansijskih i drugih sredstava tih preduzeća radi glasanja za vladajuću stranku", rekao je Stefanović. 

Naveo je da je jedan od zahteva iz platforme uspostavljanje "paralelnog" uredništva na javnim servisima koji su kako je rekao, dužni po zakonu da građane objektivno informišu, a što, kako je ocenio, ne čine već devet godina.

"Tražimo da Upravni odbor RTS imenje gosta urednika koji bi pravio plan uređivanja. Mi predlažemo da to bude svakog drugog dana. Tražimo i da time budu obuhvaćeni svi segmenti informativnog programa RTS i RTV", rekao je zamenik predsednika SSP.

Biljana Đorđević iz inicijative Ne davimo Beograd je rekla da je jedan od zahteva iz te platforme održavanja vanrednih izbora na svim nivoima uz obavezu da nosilac izborne liste bude i kandidat i da se glasanje ne održi istovremeno.

"Sada imamo situaciju u kojoj je Aleksandar Vučić nosilac liste na izborima za mesne zajednice, za grad Beograd, za pokrajinske i republičke izbore čime se stvara situacija gde lokalni izbori bivaju pod senkom republičkih, što posebno razara mogućnost razvoja lokalne demokratije", istakla je ona.

Zatražila je i moratorijum na ustavne promene jer kako je ocenila, aktuelni saziv parlamenta "pa i sama vlada", nemaju legitimitet za nastavak tog procesa.

Platformu je podržao i lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović koji je izneo zahtev tog dela opozicije za dodeljivanje preostale nacionalne frekvencije televiziji koja bi po njegovim rečima, informisala građane na zakonit način.

"Verujemo da bi ta televizija mogla da promeni sliku medijskog života u Srbiji jer danas nemamo pravo na dostupnost informacija", rekao je Zelenović.

Govoreći o rokovima postavljenim u platformi, lider Pokreta za preokret Janko Veselinović je rekao da će po postizanju sporazuma o izbornim uslovima, opozicija ostaviti "realan" rok od tri meseca za formiranje predloženih institucija.

"Posle donošenja leks specijalis, postavljanja poverenika i paralelnih uredništava, sledi nova faza realizacije a to je puna implementacija sporazuma vlasti i opozicije za šta je potrebno od šest do devet meseci", rekao je Veselinović.

Navodeći da je platforma "otvorena za dalje unapređenje", on je dodao da postoji mogućnost za razgovor sa drugim opozicionim strankama ali kako je rekao, ne preko medija.

Iza platforme je stao i Pokret slobodnih građana (PSG) čiji je predsednik Pavle Grbović ukazao da taj dokument nudi rešenje "trenutne političke krize u Srbiji".

Juče su svoj predlog platforme za pregovore opozicije sa vlastima o uslovima za slobodne i poštene izbore predstavile i Nova stranka, Socijaldemokratska stranka (SDS), pokret "Jedan od pet miliona", Demokratska stranka Srbije (DSS), Kancelarija za lokalne i inovativne politike, Branislav Lečić, Građanski demokratski forum (GDF), Vlaška stranka, Mađarski pokret, Nova Srbija i Zelena stranka.

Tim dokumentom se, između ostalog, traži obezbeđivanje slobodnog glasanja na izborima, bez pritisaka i ucena, poboljšanje kontrole predizbornog i izbornog procesa, sprečavanje funkcionerske kampanje i osnivanje dva koordinaciona tela - za medijsko praćenje izbora i praćenje izbornog procesa.

Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije pod čijim okriljem bi međustranačim dijalog trebalo da se odvija početkom februara razgovarao sa predsednikom spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom, nakon čega je saopštio da je načelno dogovoreno da se međustranački dijalog nastavi u martu.

Ko će učestvovati u dijalogu nije još obelodanjeno, a nije poznato ni da li će i na koji način učestvovati predstavnici opozicije, koji su dosad u više navrata pokušali da se dogovore oko jedinstvene platforme.

Dijalog između vlasti i opozcije odvijao se 2019. godine na Fakultetu političkih nauka prvo uz posredovanje Fondacije za otvoreno društvo, a potom uz posredovanje poslanika Evropskog parlamenta.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.