Ostavka predsednika opštine Brus - izveštavanje o mogućim zloupotrebama položaja smatra napadima na predsednika

Predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka potvrdio je da podnosi ostavku na tu funkciju, jer se, kako je naveo, slučaj zbog kojeg mu se sudi koristi za direktan napad na predsednika Aleksandra Vučića i za urušavanje SNS. Protiv predsednika opštine Brus sedam žena je podnelo krivične prijave za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje zloupotrebom službenog položaja. Optužnica je podignuta samo u slučaju Marije Lukić, koja je dve godine radila kao njegova sekretarica.

Milutin Jeličić

Jeličić u pismu javnosti, koje je dostavio Tanjugu, navodi između ostalog da se obraća javnosti "zbog hajke koja je orkestrirafno organizovana u poslednjih godinu dana od opozicije i bukača, a koja se koristi isključivo u političke svrhe i protiv predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića".

U pismu Jeličić navodi i da zamrzava članstvo u Srpskoj naprednoj stranci.

„Slučaj zbog kojeg sam na sudu, desio se dok ja još nisam pristupio Srpskoj naprednoj stranci i tada to opoziciji nije bilo zanimljivo. Problemi su nastali onog trenutka kada sam se učlanio u SNS, jer se ovaj slučaj iskoristio za direktan napad na predsednika države Aleksandra Vučića i urušavanje stranke kojoj pripadam", naveo je Jeličić.

On je dodao da se do okončanja procesa koji se vodi protiv njega, neće više obraćati javnosti.

Marija Lukić čiji je slučaj jedini za sada završio na sudu, rekla je za N1 da je ostavka Jeličića tek početak i da pored toga mora da snosi i krivičnu odgovornost.

“Očekivala sam mnogo ranije da to uradi, ne da ga bilo ko natera, i da to ne bude privid neke njegove odgovornosti – on mora snositi krivičnu odgovornost“, rekla je Lukić i dodala da je ostavka korak ka tome da Jeličić i ona budu ravnopravniji u sudskom postupku koji se vodi, jer je dosad to bila borba Davida protiv Golijata.

Marija Lukić je Jeličića prijavila 8. marta prošle godine, nakon čega su, kako tvrdi, usledili pritisci koje je Jeličić stvarao svojim uticajem u Brusu.

Suđenje je počelo 5. februara, iako je prvo ročište bilo zakazano još u novembru.

Protiv Jeličića i Ministarstvo podnelo krivičnu prijavu zbog objekta na Pančićevom vrhu

Podsetimo, kako je Insajder ranije pisao, protiv predsednika Opštine Brus Milutina Jeličića, Ministarstvo građevinarstva je prošle godine podnelo krivičnu prijavu zbog sumnje da je koristeći svoj položaj i uticaj koji ima kao predsednik Opštine, prekršio zakon u slučaju nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu. Ministarstvo sumnja da je Jeličić u dogovoru sa investitorkom Snežanom Mitković, posredovao i trgovao svojim uticajem dajući nalog NN službenom licu, da falsifikuje službene isprave. Milutin Jeličić se u ovom slučaju sumnjiči za krivično delo trgovina uticajem, a slučaj je preuzelo Više javno tužilaštvo u Kraljevu.

Kako se navodi u krivičnoj prijavi u koju je Insajder imao uvid, postoji osnovana sumnja da je predsednik opštine Brus Milutin Jeličić u periodu od 14.07.2017. do 26.02.2018.  iskoristio svoj službeni položaj da pomogne investitorki Snežani Mitković da spreči rušenje nelegalnog objekta.  Prema sumnjama Ministarstva on je iskoristio uticaj i NN licu naložio da u službenu evidenciju unese neistinite podatke.

Navodima u krivičnoj prijavi Ministarstvo građevinarstva praktično je potvrdilo istraživanje Insajdera koje je objavljeno u emisji “Vrh bezakonja”.

Kako je u emisiji prikazano jedan od poslednjih aduta koji je iskorišćen kako bi se sprečilo rušenje objekta bio je zahtev za legalizaciju. Taj zahtev u ime investitorke Ministarstvu građevinarstva uputila je Opština Brus 22.02.2018.  Na zahtevu je upisano da je predat u januaru 2014. godine, iako postoje brojni dokazi da objekat tada nije postojao, odnosno da je gradnja počela tek 2017.

Po zakonu o ozakonjenju objekata omogućena je legalizacija bespravnih objekata izgrađenih do kraja januara 2014, što je i očito bio razlog da se zahtev zavede kao da je predat pre tog roka.

U međuvremenu, Insajder je otkrio i da zahtev nikada nije zaveden u Odseku za urbanizam Opštine Brus. Sve to ukazuje na to da je reč o falsifikatu, koji je investitorki poslužio da prvi put spreči rušenje nelegalnog objekta.