Otvorena biračka mesta u Srbiji

Danas u sedam sati otvorena su biračka mesta na kojima će građani do 20 časova imati priliku da izaberu svoje predstavnike u Narodnoj skupštini Srbije, parlamentu Vojvodine, kao i u lokalnim samoupravama. Dan ranije na biračkom mestu u Čikagu glasali su srpski državljani koji su se za glasanje u inostranstvu prijavili u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Izbori u Srbiji 21. jun 2020. / Foto. Srđan Ilić

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević rekao je danas da su sva biračka mesta otvorena na vreme. 

Međutim, predsednica Gradske izborne komisije Niša Ljiljana Berić rekla je agenciji Beta da je kašnjenja bilo zbog postavljanje dezinfekcionih barijera i podela maski i rukavica članovima biračkih odbora.

Prema njenim rečima, kašnjenja su uglavnom bila oko 15 minuta.

„Kada su kašnjenja kraća od jednog sata, glasanje se ne produžava posle 20 časova“, izjavila je Berić.

Do zatvaranja biračkih mesta u 20 časova trajaće predizborna tišina koja je počela u ponoć u noći između četvrtka i petka tokom koje je zabranjena izborna propaganda, održavanje predizbornih skupova na javnim mestima i objavljivanje procene izbornih rezultata.

Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala. Ako se ta odredba ne poštuje, birački odbor se, po zakonu, raspušta, a glasanje se na tom izbornom mestu ponavlja.

Tokom glasanja na biralištima će biti primenjene opšte mere zaštite od koronavirusa, kao što je nošenje zaštitnih maski i rukavica. Takođe će se se na samom biračkom mestu nalaziti dezinfekciona sredstva, a preporuka je da se održava razdaljina od najmanje jednog metra ako se više ljudi zatekne na biralištima.

Kisić Tepavčević: Članovi biračkih odbora sve vreme da nose maske

Epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da se odlazak na biračko mesto ne smatra većim rizikom nego bilo koji odlazak u zatvoreni prostor gde boravimo kraće vreme. Ističe da svi članovi biračkih odbora sve vreme treba da nose maske, a nošenje maski se preporučuje i osobama koje izlaze na izbore.

„Tačno se zna kako treba da se prostorno organizuje, prostorije su detaljno očišćene 24 sata pre početka izbora. Svi članovi biračkog odbora su upoznati s pravilima ponašanja kako bi se maksimalno smanjio rizik od prenošenja svih kapljičnih infekcija, uključujući i kovid19", rekla je Kisić Tepavčević.

Kako kaže, potrebno je da se vodi računa o svakoj karici – da se održi distanca od najmanje jednog metra, nose maske i operu ruke po povratku sa biračkog mesta.

Republička izborna komisija utvrdila je da biračko pravo na parlamentarnim izborima ima 6.584.376 ljudi, koji imaju priliku da svoj glas jednoj od 21 izborne liste daju na 8.385 birališta, od kojih je 40 u inostranstvu.

Priliku da prvi iskoriste svoje biračko pravo za izbore za poslanike Narodne skupštine imali su srpski državljani koji su se za glasanje u inostranstvu prijavili u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je zbog vremenske razlike biračko mesto u Generalnom konzulatu Srbije u Čikagu otvoreno dan ranije.

Glasački listići za parlamentarne izbore, koji su roze boje, osim kontrolnog lista za proveru ispravnosti glasačke kutije koji je tirkizan, štampani su na 12 jezika i 29 jezičkih varijanti.

Za glasove 1.696.447 birača koji imaju pravo glasa na izborima za 120 poslanika u Skupštini Vovodine boriće se devet lista.

Glasački listići za pokrajinske izbore štampani su na najviše pet jezičkih varijanti, u zavisnosti od toga koji su jezici i pisma u službenoj upotrebi u pojedinim opštinama/gradovima na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, na papiru svetlo plave boje, dok je kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije bež boje.

Ove godine izbore u Srbiji prate Služba OEBS za demokratske institucije i ljudska prava ODIHR-a, ali i domaći posmatrači CRTA i CESID, posmatrači Agencije za borbu protiv korupcije, a prvi put se za praćenje izbora prijavio i ENEMO - Evropska mreža organizacija za nadgledanje izbora.

Zvanične rezultate izbora Republička izborna komisija dužna je da saopšti u roku od četiri dana od zatvaranja biračkih mesta, a najkasnije do 25. juna u 20 časova.