Otvoreni parlament: Predloženi kodeks ponašanja poslanika preti da postane sredstvo za obračun s političkim neistomišljenicima

Otvoreni parlament zahteva povlačenje Predloga kodeksa ponašanja narodnih poslanika iz procedure jer preti da postane još jedno sredstvo za obračun sa političkim neistomišljenicima, umesto instrument koji bi jačao parlamentarni integritet, vladavinu prava i poverenje građana, navodi se u današnjem saopštenju ove NVO. Ukoliko ovakav tekst Kodeksa bude usvojen,  upozoravaju, on neće poslužiti borbi protiv korupcije i zaštiti javnog interesa.

Otvoreni parlament

Analiza aktuelnog predloga Kodeksa, koji je uradio tim Crtine inicijative Otvoreni parlament, pokazuje da nedostaje usklađenost sa međunarodnim standardima u poređenju sa predlogom iz 2014. godine, kao i da su izbačene ključne odredbe koje bi doprinele suštinskoj primeni kodeksa i promeni ponašanja poslanika, navedeno je u saopštenju.

Prema analizi Otvorenog parlamenta, u odnosu na Nacrt iz 2014. godine, predlog koji je ušao u skupštinsku preceduru ne predviđa da je za sprovođenje kodeksa odgovoran Etički savet, telo koje bi činili poslanici iz više odbora i najmanje jedan predstavnik opozicije, već je sada predloženo da se o tome stara Administrativni odbor. Dodatno, uvodi se mogućnost da podnosilac prijave odgovara za kršenje Kodeksa, ukoliko Odbor utvrdi da je prijava neosnovana i usmerena ka političkoj diskreditaciji drugog poslanika.

“Kriterijumi za utvrđivanje neosnovanosti i namere za političku diskreditaciju ostaju nedefinisani, što ostavlja prostor za diskreciono tumačenje i zloupotrebe u cilju obračunavanja sa političkim protivnicima. U predlogu koji je od danas na dnevnom redu, izbačena je kazna u vidu javnog izvinjenja poslanika, kao i obaveza obaveštavanja javnosti o odlukama i kaznama na plenarnoj sednici”, navodi se u saopštenju.

Nejasno je, poručuje Otvoreni parlament, kako je ova verzija kodeksa izgubila upravo ono što su bili standardi međunarodnih organizacija sa kojima Srbija sarađuje, poput OEBS-a i Saveta Evrope, a nije poznato ni kada je i kako Radna grupa menjala Nacrt iz 2014. godine i koga je pritom konsultovala.

Nakon višegodišnjeg odlaganja donošenja kodeksa ponašanja poslanika Skupština Srbije danas je po hitnom postupku u dnevni red uvrstila donošenje ovog akta.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.