Pet zemalja EU zaustavilo otvaranje i trećeg poglavlja sa Srbijom

Članice Evropske unije (EU) saglasile su se da je za sad, u očekivanju daljeg napretka u reformama u Srbiji, "dovoljno da se otvore dva poglavlja" u pregovorima o članstvu s Beogradom, što je na dnevnom redu međuvladine konferencije EU-Srbija večeras u Briselu.

Evropska unija

To su agenciji Beta preneli izvori Saveta ministara EU koji su naveli da je odluka o otvaranju poglavlja 6 o pravima privrednih društava i poglavlja 30 o ekonomskim vezama s inostranstvom donesena još pre desetak dana.ž

Međutim, pet članica EU imalo zamerke na tok reformi, naročito na polju vladavine prava, suzbijanja korupcije i preustrojstva pravosuđa u Srbiji. Nemačka, Francuska, Švedska, Velika Britanija i Hrvatska su bile izričite u stavu da zasad nije svrsishodno otvarati i poglavlje 33 o finansijskim i budžetskim pitanjima za koja su u vezi i sa valjanim delovanjem pravne države, nezavisnošću i delotvornošću pravosuđa i sistemskog obuzdavanja korupcije.

Ove zemlje, a konačno i još neke članice EU koje su delom bile naklonjene otvaranju i trećeg poglavlja upravo da bi se dao podstrek reformama u Srbiji su u celini uzele u obzir polugodišnju analizu Evropske komisije o sprovođenju akcionih planova srpske vlade za poglavlja 23. i 24.

U internom dokumentu Evropske komisije (EK) o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24 o vladavini prava, u koji je imala uvida agencija Beta, navodi se da Srbija treba da pojača napore u oblastima finansijskih istraga, borbe protiv pranja novca i oduzimanja imovine i konfiskacije i usvoji efikasan postupak azila u skladu sa evropskim pravnim tekovinama.

EK je u redovnom polugodišnjem izveštaju vladama EU ocenila, pored ostalog, da je u prvih šest meseci ove godine Srbija ostvarila mali konkretan napredak u uspostavljanju sistema imenovanja sudija i tužilaca i jačanju uloge Visokog saveta sudstva (VSS) i Državnog veća tužilaca (DVT) u nadzoru nad pravosuđem i tužilaštvom, a kasni i s brojnim aktivnostima za efikasniji sistem procesuiranja slučajeva.

U delu analize EK vezanom za borbu protiv korupcije navodi se da, iako su u julu 2017. izabrani članovi upravnog odbora i direktor Agencije za borbu protiv korupcije kao i nekoliko članova Saveta za borbu protiv korupcije, nije ostvaren napredak u obezbeđivanju efikasnog praćenja i uvida u sistemsko suzbijanje korupcije.

Na današnjoj Međuvladnoj konferenciji delegaciju Srbije predvodi ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, dok države EU predstavlja ministar spoljnih poslova Estonije Sven Mikser, a Evropsku komisiju komesar za proširenje Johanes Han.

Konferencija se održava predveče, a novinarima će se zvaničnici EU i Srbije obratiti posle 20 časova.

Ministarka Joksimović je ocenila da otvaranje dva poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije i EU ipak dokazuje na "najopipljiviji način" napredak Srbije na putu ka EU.

"Kao zemlja ne smemo da budemo zadovoljni u ovom trenutku sa samo dva otvorena poglavlja, jer smo bili u potpunosti spremni za najmanje tri poglavlja", rekla je.

Otvaranjem poglavlja 6 i 30, Srbija će u pregovorima o članstvu u EU imati 12 otvorenih poglavlja od ukupno 35, od čega su dva poglavlja privremeno zatvorena.

Izvor: Beta 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.