Petrović: Siniša Mali smanjenje javnog duga računa po nekoj svojoj medotodologiji

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović rekao je danas da je javni dug Beograda od 2013. do sada smanjen znatno manje nego što tvrdi gradonačelnik Siniša Mali.

Pavle Petrović

On je na konferenciji za novinare Fiskalnog saveta rekao da je javni dug Beograda 2013. bio oko 400 miliona evra i da je do sada smanjen u najboljem slučaju za 100 miliona evra.

"Smanjenje duga za oko 100 miliona evra dobar rezultat, ali je to četri puta manje nego što tvrdi gradonačelnik", kazao je Petrović.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali tvrdi da je u gradskoj kasi zatekao dug od milijardu i 118 miliona evra i da je uspeo da vrati 455 miliona evra.

"Gradolačelnik je do cifre od preko milijardu evra došao po nekoj svojoj metodologiji, računajući i obaveze komunalnih preduzeća koje većim delom nisu dug", rekao je Petrović.

Dodao je da kada bi se po toj metodologiji računao javni dug Srbije on bi bio više od 100 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Petrović je pojasnio da je javni dug Beograda smanjen za 50 miliona evra i da bi se moglo računati još dodatnih 50 miliona evra.

To smanjenje je, prema njegovim rečima, proisteklo između ostalog i zbog pada cena gasa i boljeg poslovanja Beogradskih elektrana koje su uplatile dividendu u gradski budžet. Petrović je rekao da su javne finansije glavnog grada stabilizovane zahvaljujući značajnom smanjenju javnih investicija grada koje su sada ispod neophodnog nivoa.

Po oceni Petrovića, budžet Beograda bi mogao se popravi tako što bi se od 100 miliona evra, sa koliko se dotira poslovanje preduzeća GSP, njegovim reformisanjem uštedelo 40 miliona evra.

"Drugi izvoz prihoda za gradsku kasu je bolja naplata poreza na imovinu, a treći bi došao sam po sebi - privrednim rastom od tih investicija", rekao je Petrović. 

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.