Podignuta optužnica protiv Simonovića, Tužilaštvo traži osam godina zatvora zbog paljenja kuće novinara

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Dragoljuba Simonovića i zatražilo maksimalnu kaznu od osam godina zatvora, zbog sumnje da je naložio paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića.

Dragoljub Simonović

Kako je saopšteno, on se tereti da je izvršio teško delo protiv opšte sigurnosti podstrekivanjem.

Kako navode u Tužilaštvu, za okrivljenog Vladimira Mihajlovića, kao saučesnika u izvršenju krivičnog dela, zatražena je kazna zatvora u trajanju od pet godina, za Igora Novakovića, takođe okrivljenog kao saučesnika, kaznu zatvora u trajanju od pet godina, a za Aleksandru Marinković kao izvršioca kaznu zatvora u trajanju od šest godina zatvora.

Zatraženo je i da se svima izrekne i mera zabrane približavanja i komunikacije sa Milanom Jovanovićem i njegovom suprugom Deljanin Jelom.

Dragoljub Simonović je uhapšen 25. januara, zbog sumnje da je naložio paljenje kuće Jovanoviću. On je pušten je na slobodu 7. marta, posle 40 dana provedenih u pritvoru. Drugo osnovno tužilaštvo je uložilo žalbu na tu odluku Suda, ali je ona odbijena.

Simonović je pre tri dana podneo ostavku na mesto predsednika Opštine Grocka, a u pisanoj izjavi naveo je da se povlači iz politike jer ne želi da se njegovo ime “besprizorno i svakodnevno koristi zarad političkih obračuna sa Srpskom naprednom strankom”.

Kuća novinara Milana Jovanovića zapaljena je 12. decembra prošle godine, nakon što su na garažu koja se nalazi u dvorištu nepoznati napadači s kapuljačama na glavi bacili dva molotovljeva koktela. U požaru je osim kuće od 200 kvadrata i garaže izgoreo i automobil. Novinar i njegova supruga su uspeli da se spasu tako što su pobegli kroz prozor.

Zbog sumnje da su zapalili kuću novinara Milana Jovanovića iz Grockepolicija je prethodno uhapsila tri osobe - Aleksandra Marinkovića, Igora Novakovića i Bojanu Cvetković Šijacki. Šijacki je u međuvremenu osuđena na šest meseci kućnog pritvora, uz obavezu nošenja “nanogice”, kao i na novčanu kaznu od 50.000 dinara, pošto je sklopila sporazum s tužilaštvom o priznanju krivičnog dela. Marinković i Novaković su 22. februara pušteni da se brane sa slobode.

Izvor: Insajder