Podrška protestima i s pravnih fakulteta

Profesori i saradnici Pravnog fakulteta u Beogradu – njih 28 – pridružili su se profesorima Filozofskog i Fakulteta političkih nauka koji su dali podršku građanskim protestima „1 od 5 miliona“ koji se održavaju u Beogradu i drugim gradovima Srbije. Podršci se pridružilo i dvadeset nastavnika i saradnika Pravnog fakulteta Univerziteta Union.

Sedmi protest Jedan od pet miliona

Prethodno je javno podršku protestima dalo 105 profesora Filozofskog fakulteta, njima su se pridružile kolege sa sociologije na istom fakultetu, a javno se oglasilo i 80 profesora i saradnika Fakulteta političkih nauka.

Profesori i saradnici Pravnog fakulteta su u proglasu koji prenosi Danas izneli uverenje da „postojeći nosioci vlasti – na čelu s predsednikom Aleksandrom Vučićem – svojim kontinuiranim postupanjem doprinose razgradnji i zatiranju institucija ustavne demokratije.“

„Odredba Ustava Srbije prema kojoj ′uređenje vlasti počiva na podeli vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku′ jeste već duže vreme mrtvo slovo na papiru, jer predsednik Republike daje sebi za pravo da najavljuje promene u krivičnom zakonodavstvu i kaznenoj politici (iako je to nadležnost Narodne skupštine po čl. 99 st. 1 tač. 7); odbija ostavku ministra policije (iako su ministri za svoj rad odgovorni predsedniku Vlade, Vladi i Narodnoj skupštini po čl. 125 st. 3); ′sa sigurnošću′ tvrdi da određena lica nisu krivičnopravno odgovorna (iako vlast presuđivanja pripada sudovima prema čl. 143 st. 1); daje izjave o napretku u istrazi (iako je prema slovu Ustava javno tužilaštvo državni organ koji goni učinioce krivičnih i drugih kažnjivih dela po čl. 156 st. 1)“, navodi se u proglasu profesora Pravnog fakulteta u Beogradu.

Oni konstatuju da „umesto da odredbu iz čl. 111 Ustava, prema kojoj šef države ′izražava državno jedinstvo Republike Srbije′, shvati kao obavezu da podnese ostavku na mesto predsednika političke partije, predsednik Republike koristi svaku priliku da istakne vlastitu stranačku pripadnost i pokaže otvorenu netrpeljivost prema političkim protivnicima“.

Na taj način, navodi se u proglasu, aktivno doprinosi klimi radikalne političke polarizacije društva u kojoj se svaka kritika nosilaca vlasti doživljava kao napad na državu. Ta opasna tendencija da se vladajuća politička većina i njen lider poistovećuju s državom u direktnoj je suprotnosti sa slovom Ustava koji kaže da „političke stranke ne mogu neposredno vršiti vlast, niti je potčiniti sebi.“ (Čl. 5 st. 4)“.

Prema oceni profesora Pravnog fakulteta, zbog svega navedenog, „Srbija je danas mesto na kojem je čitav set temeljnih političkih prava i sloboda doveden u pitanje“.

„Iako Ustav garantuje da u ′Republici Srbiji nema cenzure′ (čl. 50), sloboda mišljenja i izražavanja (čl. 46) je pod stalnim udarom, kao i sloboda naučnog i umetničkog stvaralaštva (čl. 73); medijske slobode su na najnižem nivou, iako prema slovu Ustava ′svako ima pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude obaveštavan o pitanjima od javnog značaja i sredstva javnog obaveštavanja su dužna da to pravo poštuju′ (čl. 51); u takvim uslovima, najzad, i ustavna odredba koja kaže da su ′izbori slobodni′ (čl. 52) postaje u velikoj meri obesmišljena“, stoji u proglasu..

Nastavnici i saradnici Pravnog fakulteta navode da sadašnje proteste građana Srbije vide kao opravdan pokušaj da se politički život Srbije vrati u ustavne i zakonske okvire i da se stvore preko potrebne političke pretpostavke za demokratsko ustrojstvo i odgovorno delovanje svih državnih institucija.

Proglas Pravnog fakulteta su potpisali:

akademik prof. dr Kosta Čavoški, redovni profesor u penziji

prof. dr Mirjana Todorović, redovna profesorka u penziji

prof. dr Stevan Lilić, redovni profesor u penziji

prof. dr Emilija Vukadin, redovna profesorka u penziji

prof. dr Ljiljana Radulović, redovna profesorka u penziji

prof. dr Radmila Vasić, redovna profesorka u penziji

prof. dr Dragor Hiber, redovni profesor u penziji

prof. dr Marija Draškić, redovna profesorka

prof. dr Nebojša Jovanović, redovni profesor

prof. dr Dragica Vujadinović, redovna profesorka

prof. dr Jasminka Hasanbegović, redovna profesorka

prof. dr Boris Begović, redovni profesor

prof. dr Aleksandra Jovanović, redovna profesorka

prof. dr Miodrag Jovanović, redovni profesor

prof. dr Ivana Krstić, vanredna profesorka

prof. dr Marko Davinić, vanredni profesor

prof. dr Tanasije Marinković, vanredni profesor

prof. dr Goran Dajović, vanredni profesor

prof. dr Danilo Vuković, vanredni profesor

doc. dr Milena Đorđević, docentkinja

doc. dr Miloš Milošević, docent

doc. dr Maja Lukić Radović, docentkinja

doc. dr Bojan Spaić, docent

doc. dr Miloš Zdravković, docent

doc. dr Svetislav Kostić, docent

doc. dr Sanja Gligić, docentkinja

Ana Odorović, asistentkinja

Nikola Ilić, asistent

S Pravnog fakulteta Univerziteta Union podršku su potpisali:

Leposava Karamarković, profesor u penziji 

Zoran Ivošević, profesor u penziji 

Vesna Rakić Vodinelić, profesor u penziji 

Vladimir Vodinelić, profesor u penziji 

Nevena Vučković Šahović, profesor u penziji 

Vesna Petrović, profesor u penziji 

Bogoljub Milosavljević, redovni profesor

Violeta Beširević, redovni profesor

Slađana Jovanović, redovni profesor

Tatjana Papić, vanredni profesor

Jelena Jerinić, vanredni profesor

Monika Milošević, vanredni profesor

Jelena Arsić, docent

Jelena Simić, docent

Marko Božić, docent

Aleksa Radonjić, asistent 

Bojan Stanivuk, saradnik u nastavi

Nikola Kovačević, saradnik u nastavi 

Zorana Kostić, predavač 

Georgina Dragović, predavač.

Protesti “1 od 5 miliona” se u Beogradu održavaju već održavaju već sedam subota unazad, a organizovani su i u Novom Sadu, Kragujevcu, Prokuplju, Nišu, Kuršumliji, Šapcu, Čačku, Zaječaru, Boru, Velikom Gradištu, Trsteniku....

Organizatori protesta su od predsednika Srbije Aleksandra Vučića zahtevali da građanima predstavi plan za Kosovo, a ukoliko ga nema, da se u javnosti tako i izjasni. Među najvažnijim zahtevima su i ostavka Nebojše Stefanovića, ministra unutrašnjih poslova, otkrivanje nalogodavca ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, nalogodavaca napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, kao i ko je „pokušao da ubije novinara portala Žig info Milana Jovanovića i ko je to naredio.

Izvor: Danas, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.