Ponovljeno suđenje za ubistvo Ćuruvije: Tužilac bez novih dokaza, okrivljeni negirali krivicu

Sva trojica okrivljenih, koji su bili prisutni u sudnici, negirala su učešće u ubistvu Slavka Ćuruvije, čime je otpočeo ponovljeni postupak pred Specijalnim sudom koji se vodi zbog ubistva vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin.

Slavko Ćuruvija, mesto ubistva

Radomir Marković, bivši načelnik Resora Državne bezbednosti, Milan Radonjić, nekadašnji načelnik Beogradskog centra RDB-a i Ratko Romić, bivši inspektor RDB-a odbacili su navode optužnice, prenosi Danas.

Zamenik Tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić ostao je pri navodima optužnice tvrdeći da su pomenuta trojica, zajedno sa Miroslavom Kurakom koji je u bekstvu, kao organizovana kriminalna grupa, po nalogu N. N. lica iz vrha vlasti, organizovali i izveli ubistvo Ćuruvije.

Mandić je naglasio da tužilaštvo ne raspolaže novim dokazima, istakavši da traži da se većina svedoka koja je bila saslušana, ponovo nađe pred većem.

Punomoćnik porodice Ćuruvija advokat Slobodan Ružić je u obraćanju novinarima naglasio da je na sudu odluka da li će svedoci biti ponovo saslušani ili će biti pročitani njihovi iskazi. On je ostao pri ranije iznetoj oceni da očekuje da će ponovljeni postupak ubrzo ući u završnu fazu.

Apelacioni sud je prošlog meseca ukinuo prvostepenu presudu u slučaju ubistva Ćuruvije i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje, sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj.

„Uvođenjem 'NN lica' u izreku presude, a koje je, prema utvrđenju prvostepenog suda, učestvovalo u radnji izvršenja krivičnog dela zajedno sa okrivljenima i to kao neposredni izvršilac i dodavanjem novih radnji okr. Radonjiću, Kuraku i Romiću prvostepeni sud je, kada je reč o načinu izvršenja krivičnog dela značajno izmenio činjenično stanje koje je po sopstvenoj oceni utvrdio, u odnosu na činjenično stanje opisano u optužnici“, piše u odluci Apelacionog suda.

Time je, prema oceni Apelacionog suda, sud prekoračio optužnicu, bitno povredivši postupak.

Prvostepenom presudom iz aprila prošle godine, optuženi za ubistvo Ćuruvije ukupno su bili osuđeni na 100 godina zatvora.

Ovom ukinutom presudom na 30 godina zatvora osuđeni su bivši načelnik Resora Državne bezbednosti Radomir Marković, kao nalogodavac, i bivši načelnik Beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić, kao organizator.

Bivši glavni inspektor u Drugom odeljenju RDB-a Ratko Romić, kao i rezervista službe Miroslav Kurak, osuđeni su na 20 godina, obojica zbog organizacije ubistva.

Od četvorice prvostepeno osuđenih samo je Radomir Marković u zatvoru jer je ranije osuđen na maksimalne kazne zatvora zbog ubistva Ivana Stambolića, atentata na Vuka Draškovića, kao i četvorostruko ubistvo funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali.

Radonjić i Romić su iz suda otišli u kućne pritvore koji im se računaju u neku buduću kaznu, a Kurak je i dalje nedostupan i nema podataka da ga iko ciljano traži. 

Ubistvu je prethodila kampanja u kojoj je Ćuruvija proglašavan za izdajnika. 

Novinar, urednik i vlasnik Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavko Ćuruvija ubijen je 1999. godine u haustoru zgrade u kojoj je živeo. Istraga je vođena godinama, a optužnica na kojoj su se našli pripadnici Državne bezbednosti podignuta je tek 1. juna 2015, nakon formiranja Komisije za istraživanje ubistava novinara. Posle skoro četiri godine, odbacivanja i vraćanja dokaza u postupak, sveopšte amnezije svedoka, Sudsko veće Specijalnog suda danas u 10 časova počelo je izricanje prvostepene presude.

Izvor: Danas, Insajder