Porfirije novi patrijarh SPC

Dosadašnji mitropolit Eparhije zagrebačko-ljubljanske Porfirije (Perić), izabran je danas za novog patrijarha SPC, saopštila je SPC.

Novoizabrani patrijarh Porfirije Foto: Srđan Ilić

Kako se navodi u saopštenju, on je izabran na Saboru održanom u Hramu Svetog Save a odmah posle izbora služeno je blagodarenje i molitva za dug život arhiepiskopu pećkom, mitropolitu beogradsko-karlovačkom i patrijarhu srpskom Porfiriju.

Izbor 46. patrijarha označila su i zvona na Hramu svetog Save nešto pre 16 časova.

Osim mitropolita Porfirija, u apostolskom žrebu bili su i episkop bački Irinej i episkop banjalučki Jefrem. 

Novoizabrani patrijarh Porfirije Perić bio je  četvrti mitropolit Eparhije zagrebačko-ljubljanske. Rođen je 22. jula 1961. godine u Bečeju. Na krštenju je dobio ime Prvoslav. Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je u Čurugu, a gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj“ završio je u Novom Sadu 1980. godine.

Izbor patrijarha – i crkveno i političko pitanje

Pohađao je studije arheologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ubrzo je počeo da studira i na Bogoslovskom fakultetu Srpske pravoslavne crkve, na kojem je i diplomirao 1987. godine.

Zamonašio ga je 1986.  njegov duhovni otac Irinej (Bulović), sadašnji episkop bački. Poslediplomske studije pohađao je na Bogoslovskom fakultetu Nacionalnog i Кapodistrijskog univerziteta u Atini (1987-­1990.). Na istom učilištu stekao je zvanje doktora nauka (2004.).

Organizovanje svešteničke službe u Vojsci i angažman u RRA 

Za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog izabran je 2014. godine.

Vanredni je profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Govori grčki i engleski, a služi se ruskim jezikom.

Posebno se angažovao i na lečenju obolelih od bolesti zavisnosti, pa je , kako je saopštila SPC, 2005. formirao terapijsku zajednicu „Zemlja živih“ za lečenje narkomanije, koja danas, pod rukovodstvom vladike Porfirija, ima više od stotinu štićenika u kampovima širom Srbije.

Zajedno sa grupom stručnjaka: psihologa, lekara, kriminologa, sociologa, osnovao je građansko udruženje koje se bavi resocijalizacijom žrtava destruktivnih verskih sekti i kultova. Već deceniju je predsednik Upravnog odbora Humanitarnog fonda „Privrednik“, koji obezbeđuje stipendije za veliki broj nadarenih, a siromašnih učenika i studenata, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.

Skupština Srbije ga je, kao predstavnika svih crkava i verskih zajednica, izabrala 2005. godine za člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA), a Savet ga je za svog predsednika izabrao 2008. godine.

Sveti Arhijerejski Sabor mu je 2010. godine „poverio da utemelji svešteničku službu u Vojsci Srbije“, te je od 2010. do 2011. godine bio i episkop vojni, a zatim koordinator za saradnju SPC i Vojske Srbije.

Vučić: Težak ali častan zadatak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku novoizabranom patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju u kojoj je naveo da je sa radošću primio vest o njegovom izboru.

Vučić je u ime Srbije kao i svih građana pravoslavne veroispovesti novom patrijarhu poželeo da, kako je rekao, "dugo i plodno dela na njivi Gospodnjoj u ime Hristovo, a u čast roda srpskog i sveg roda pravoslavnog".

"Na tom putu pre Vas nalazili su se, i naš narod vodili, veliki i znameniti srpski arhiepiskopi i patrijarsi koji su znali da u teškim vremenima sačuvaju veru, čast i obraz našeg naroda i odgovore iskušenjima koja su se pred njima nalazila", naveo je Vučić i dodao da je pred novim patrijarhom težak ali častan zadatak da očuva jedinstvo Srpske pravoslavne crkve i veru među narodom. 

Premijerka Srbije Ana Brnabić uputila je večeras čestitku novoizabranom patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfiriju, saopšteno je iz njenog kabineta.

"Sa iskrenim zadovoljstvom primila sam vest o Vašem izboru za patrijarha Srpske pravoslavne crkve. Sigurna sam da su Srpska pravoslavna crkva i svi pravoslavni vernici Vašim izborom dobili patrijarha koji će svojom mudrošću i čestitošću, kao i otvorenim pristupom, učiniti sve za dobrobit Crkve i naroda", navela je Brnabić u čestitki.

Ona je navela i da veruje da će Porfirije kao novoizabrani patrijarh voditi Crkvu i srpski narod putem mira, poštovanja i zajedništva.

Čestitke novom patrijarhu uputila je i Američka ambasada u Beogradu.

"Novom patrijarhu, kao duhovnom vođi verujućeg naroda u Srbiji, želimo puno uspeha, dobro zdravlje i milost božiju. Neka pod njegovim vođstvom drevna mudrost Crkve donese novo doba jedinstva, međureligijskog dijaloga i mira građanima moderne Srbije svih vera", navodi se na Tviter nalogu Ambasade.

Zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju današnji izbor za patrijarha Srpske pravoslavne crkve čestitao je i Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

On je izrazio uverenje da su SPC i pravoslavni vernici "dobili dostojnog naslednika pokojnog patrijarha Irineja", koji će "uspešno predvoditi patrijaršijski tron i pravoslavni srpski narod".

"Siguran sam da ćete biti mudar i odgovoran duhovni vođa našeg naroda i da ćete u ovo teško vreme širiti duh jedinstva, dobrote i ljubavi. Izražavam najiskrenije želje da dugo godina dostojno upravljate SPC koja je uvek bila uz svoj narod i njegov duhovni i moralni oslonac", poručio je Dodik.