Poverenik za Insajder o reportaži Pink-a iz Infektivne: Nedozvoljeno objavljivanje podataka i slika pacijenata

Nadležni u Kliničkom centru Srbije dozvolili su ekipi televizije Pink da snimi prostor Klinike za Infektivne i tropske bolesti u Beogradu gde se trenutno leče najteže oboleli od koronavirusa. I sve to ne bi bilo sporno da se u prilogu koji je emitovan, u jednom od kadrova, nije jasno video pacijent priključen na aparate i njegovo ime na tabli koja je okačena na krevet.  Poverenik za zaštitu informacija i podataka o ličnosti Milan Marinović za Insajder kaže da je javno objavljivanje zdravstvenog stanja pacijenata nedozvoljeno odnosno ne sme da se vidi ni stanje ni ime pacijenta.

Milan Marinović / Foto: Insajder

„Objavljivanje podataka o zdravlju pojedinaca kao i emitovanje slika gde se može nedvosmisleno utvrditi o kom pacijentu je reč je drastično kršenje propisa“, kaže za Insajder Milan Marinović, poverenik za informacije i zaštitu podataka o ličnosti.

Televizija Pink sinoć je emitovala ekskluzivnu reportažu iz Infektivne klinike u Beogradu. U trenutku dok novinarka razgovara sa direktorom klinike Goranom Stevanovićem i njegovim kolegama, mogli su se videti i kadrovi pacijenta koji je priključen na aparate ali i njegovo ime koje piše na kartonu okačenom na krevet. Televizija Pink danas emituje iste snimke ali sa blurovanim odnosno prekrivenim spornim kadrovima koji se mogli videti juče, a čiji printskrinovi su objavljeni na društvenim mrežama.

Iako su slične reportaže uradili i novinari svetskih agencija i medija poput Rojtersa i CNN-a, ni na jednom od tih snimaka podaci o ličnosti pacijenata, bez njihovih dozvola, nisu emitovani.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.