Predsednica Vlade Srbije pravda se ruskom ambasadoru

Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je za Sputnjik da se premijerka Srbije Ana Brnabić sastala sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Čepurinom i tom prilikom mu objasnila da su njene reči u intervjuu američkoj agenciji Blumberg pogrešno interpretirane. 

Aleksandar Čepurin i Ana Brnabić

 „Ambasador Rusije u Beogradu sastao se sa Brnabićevom kako bi razjasnili šta je tačno rečeno u intervjuu ’Blumbergu‘. Premijerka Srbije rekla je da je američka agencija pogrešno interpretirala njene reči i predala je potpuni stenogram svog intervjua u kojem se ne navodi izjava koja joj se pripisuje“, rekla je Zaharova.

Podsetimo, premijerka Ana Brnabić izjavila je u intervjuu američkoj novinskoj agenciji „Blumberg“  4. jula da će se Srbija, ukoliko bude primorana da bira između članstva u Evropskoj uniji i bližih veza sa Rusijom, odlučiti za ovo prvo.

Sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom danas se sastao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Iz kabineta predsednika je nakon sastanka saopšteno da je Srbija na evropskom putu ali da to "ne sme, neće i ne može da poremeti veoma dobre odnose sa Rusijom".

"Srbija neće menjati tako jasnu i principijelnu spoljnu politiku, koja svedoči i o Srbiji kao nezavisnoj i suverenoj državi, koja se rukovodi svojim interesima i poštuje dugo godina građene prijateljske odnose", saopšteno je iz njegovog kabineta.

Intervjuu Ane Brnabić je izazvao velike reakcije u zemlji i svetu.

Samo dan nakon intervjua pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov je izjavio da se Kremlj s određenim skepticizmom odnosi prema izjavi srpske premijerke Ane Brnabić da će radije izabrati EU nego Rusiju u slučaju da bude primorana da bira, dok je Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, rekla da Moskva iskreno želi da Beograd ne bude pred tim izborom.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je članstvo u EU i uvođenje evropskih standarda "strateški pravac" Srbije, ali i da se zemlja ne odriče odnosa sa važnim partnerima poput Rusije, Kine i SAD.

Ona je ocenila da je "prošlo vreme kada je Srbija zahvaljujući nesposobnosti i lažima onih koji su je vodili bila ucenjena" a da danas "čitav svet zna jasnu politiku Srbije i ona se jasno čuje i u Berlinu, Moskvi, Vašingtonu i Pekingu".

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je izjavio da Srbija neće menjati svoju spoljnu politiku i da je "suština mudre politike" da se ne dozvoli da Srbija dođe u dilemu EU ili Rusija, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Izvor: Sputnjik, Insajder