Preduzeće „Milan Blagojević – Namenska“ tvrdi: Netačne tvrdnje radnika o pritiscima

Preduzeće „Milan Blagojević – Namenska“ u kojoj se sredinom jula prošle godine desila nesreća nakon koje su poginula dva radnika, u saopštenju koje su poslali redakciji Insajdera tvrde da izjave radnika koji optužuju direktora preduzeća za pritisak zbog nepovoljnih izjava na sudu po direktora i preduzeće - nisu tačne.

Milan Blagojević Namenska

Podsetimo, u poslednje tri nedelje dva radnika ove fabrike baruta iz Lučana, poslali su dopise tužiocu Stevanu Milićeviću koji vodi slučaj pogibije dva radnika, a u kome tvrde da direktor Radoš Milovanović na njih vrši pritisak.

Radnici Marko Mitrović i Boris Kaplarević su u dopisima naveli da se plaše da će ostati bez posla zbog svog svedočenja u kome su istakli da su u fabrici prekršene mnogobrojne procedure koje su dovele do toga da dva radnika poginu u nesreći u julu prošle godine. Oni u dopisima tužiocu traže zaštitu od njega s obzirom da su svedoci u postupku koji je i dalje u predistražnoj fazi.

Radnik Marko Mitrović je prošle nedelje, nekoliko dana nakon dopisa tužiocu, ostao bez posla zbog toga što sa njim nije produžen ugovor o radu na određeno vreme, kako se i navodi u tekstu Insajdera.

Slučaj Marka Mitrovića je interesantan jer je on svoj iskaz o nesreći nekoliko puta menjao. Kao razlog zbog kojeg je svoj prvobitni iskaz u MUP-u neposredno nakon nesreće promenio, a u kome je rekao da je bilo kršenja propisa zaštite na radu, sredinom ovog meseca na saslušanju u sudu je naveo strah od otkaza.

Preduzeće „Milan Blagojević – Namenska“ u svom saopštenju ističe da to što Mitroviću nije produžen ugovor nema veze sa slučajem nesreće, dodajući da je on bio među petoricom radnika kojima ugovor nije produžen.

„Pomenutom radniku je posle akcidenta 14.07.2017. na ime naknade zbog pretrpljenog straha isplaćeno 180.000 dinara i dato lakše radno mesto. Sve to je urađeno bez obzira na prvu izjavu datu 17.07.2017. od strane M. Mitrovića MUP-u“, navodi se u saopštenju preduzeća Milan Blagojević.

„Direktor se ne bavi nečasnim malverzacijama“

U „MB – Namenska“ ističu kao neistinite i tvrdnje radnika Borisa Kaplarevića koji je u dopisu tužiocu Milićeviću naveo da „strahuje“ da se pripremaju „određene malverzacije i scenario od strane direktora Radoša Milovanovića“ kako bi ga okrivili za poslednji incident u fabrici kada je neko navodno podmetnuo novčiće i kamenčiće u barutnu masu.

Kaplarević je naveo i da je tim povodom davao izjavu u MUP-u 20. juna, kao i da ga je MUP ponovo zvao da da izjavu 26. juna.

„MB – Namenska“ u saopštenju ističe da Kaplarević indirektno optužuje generalnog direktora Radoša Milovanovića da je zarad navodnog „nameštanja otkaza spreman da iscenira sabotažu koja za posledicu može da ima smrtni ishod šestorice ljudi“.

„Da li mislite da bi neko ko je na čelu ovog preduzeća preko 30 godina i ko uživa renome svetskog stručnjaka baruta i eksploziva, pri tom ima punu podršku 99 odsto zaposlenih, dozvolio sebi da se bavi takvim nečasnim malverzacijama? Ime Kaplarevića niko nije izgovorio ni u kakvom kontekstu vezano za slučaj. Zašto se on ničim izazvano našao prozvan“, navodi se u saopštenju.

Interesantno je i da, kada je reč o istrazi koja se vodi povodom podmetanja novčića i kamenčića u barutnu masu, u „MB – Namenska“ navode i pojedine detalje iz istrage.

Kako ističu, „u cilju otkrivanja istine u Policijsku stanicu Lučani pored Kaplarevića pozvani su, a prema njihovoj priči, i drugi radnici sa istog pogona“.

„Prema našim saznanjima određenom broju radnika, među kojima je i Kaplarević, ponuđeno je i poligrafsko ispitivanje. Osim njega svi ostali su prihvatili poligrafsko ispitivanje bez problema. Umesto saradnje majka donosi  u Policijsku stanicu Lučani opravdanje izdato od neuropsihijatra. Još jednom ističemo da niko ni na koji način ne okriviljuje Borisa Kaplarevića za predmetnu sabotažu samo želimo da prestanu neistine iznete u medijima na račun preduzeća „Milan Blagojević – Namenska“ a.d Lučani i njegovog generalnog direktora“, navodi se u saopštenju.

Pitanja za rukovodstvo „Milan Blagojević – Namenska“ – još jednom

Na kraju saopštenja iz fabrike navode i da su spremni da odgovore na sva pitanja novinara Insajdera, iako u prethodnom periodu u ovom preduzeću nisu bili zainteresovani da odgovoraju na naša pitanja.

Zbog toga novinari Insajdera ponovo šalju pitanja na koja su u nekoliko navrata pokušali da dobiju odgovore od direktora Radoša Milovanovića, ali i preduzeća kao pravnog lica.

Rukovodstvu smo uputili i nekoliko novih pitanja u vezi sa slučajem radnika koji su ostali bez posla, ali i istrage koja je u toku:

Kako je moguće da objekat u kome je bio magacin ispred kog se desila nesreća uopšte bude u upotrebi ako nema upotrebnu dozvolu?

Ako je tačno da su svi standardi zaštite na radu poštovani, zbog čega je preduzeće „Milan Blagojević – Namenska“ odmah nakon pogibije radnika odlučilo da nabavi nedostajuće prohromske buriće sa antistatik vrećama, protivpožarna odela, kao i zbog čega je izbačen višak polica iz magacina?

Pre Mitrovića i Kaplarevića, i radnik Nikola Živković je tvrdio da je dobio otkaz zbog svojih izjava o nesreći nakon koje su preminula dva radnika. Koliko radnika je otpušteno i po kom osnovu od 14. jula 2017, kao i koliko je novih angažovano nakon 14. jula iste godine do danas?

Kako je moguće da preduzeće „Milan Blagojević – Namenska“ ima uvid u detalje iz policijske istrage, odnosno na to da je Boris Kaplarević odbio poligrafsko ispitivanje, kao i da je njegova majka u PS Lučani donela opravdanje izdato od neuropsihijatra, kako se navodi u saopštenju?