Pregovori propali, magistralni put ka Crnoj Gori i dalje pod blokadom malinara

Magistralni put ka Crnoj Gori i dalje je u prekidu kod Vladičanskog dvora u Prijepolju zbog blokade malinara koji protekle noći nisu useli da se dogovore sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede oko otukpne cene ali i regulacije tržišta kako bi se izbegao monopol. 

Protest malinara

Malinari zahtevaju i ostavku ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića.

Kako su javile Večernje novosti, jutros oko tri sata novinarima je rečeno da dogovor nije postignut i da obe strane imaju različito mišljenje.
Malinari traže da otkupna cenu roda bude 180 dinara, kao i reulgacije tržišta kako bi stalo na put monopolistima i zloupotrebama.

"Pitanje tržišne cene maline prevazilazi nadležnost ministarstva poljoprivrede zbog toga proizvođačima država ne može garantovati otkupnu cenu od 180 dinara", rekao je posle propalih pregovora državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Senad Mahmutović.

Predsednica Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Užica Slađana Stanković istakla je poljoprivredni proizvođači ne traže od države novac, već da reguliše tržište.

"Država treba da stane na put onima koji prepakuju našu robu iz uvoza i prodaju je kao srpsku. Država jednom mora stati na kraj monopolistima i hladnjačarima koji bi preko noći hteli da zarade milione sa grbače proizvođača", rekla je Sladjana Stanković.

Nakon što je održan miran protest na kojem su se malinarima obratili pedstavnici udruženja proizvođača iz Ivanjice, Užica, Priboja, Nove Varoši i Prijepolja, oni su juče kasno popodne blokirali magistralni put ka Crnoj Gori. Intervenisala je saobraćajna policija i, kako nezvanično saznaje Beta, najmanje jedno lice je privedeno dok je nekoliko njih zadobilo udarce pendrekom.

Organizatori protesta su najavili da će ostati na ulici sve do ispunjenja zahteva. Zatražena je i ostavka ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića i uključenje premijerke Ane Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića u rešavanje problema.

U Prijepolju malinarstvo je postalo najvažnija grana poljoprivrede.

U 2014. godini malina je zasađena na 286 hektara, a 2015. godine udvostručene su površine pod zasadom ovog voća (520 hektara).
Otkup se povećao sa 1.200 tona na 3.250 tona, pa su prihodi sa milion i 800 hiljada, porasli na čak pet i po miliona evra. Sa prijepoljskih plantaža prošle godine ubrano je oko 4000 tona voća.
Nerazumevanje malinara i države traje već godinama.

Podsetimo, jula prošle godine premijerka Ana Brnabić i malinari Srbije su se dogovorili o formiranju Radnog tela za praćenje cene tog voća.
Uz posredovanje Vlade, sredinom jula malinari su uspeli da se dogovore sa hladnjačarima da se tadašnja akontna cena sa 120-140 dinara po kilogramu podigne za 10 do 20 dinara.

Međutim, cena nije podignuta, a zatim je usledila nova serija pregovora, zahteva, najava štrajkova, a epilog svega je bio protest u decembru prošle godine, kada je takođe bio blokiran magistralni put ka Crnog Gori, a kada su malinari poručili da ništa od obećanog nije ispunjeno.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.