Premijerka Srbije se ponovo izvinjava Grupi za slobodu medija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uputila je danas još jedno izvinjenje što, kako je rekla, još nije zvanično odgovorila na 13 zahteva Grupe za slobodu medija za poboljšanje medijske situacije u Srbiji.

Ana Brnabić

Navodeći da je tim u njenom kabinetu trebalo brže da reaguje tim povodom, premijerka je rekla da ne beži od sopstvene odgovornosti.

"U narednih nekoliko dana očekujem odgovore iz mog kabineta s tim u vezi, posle čega ću predstavnike Grupe za slobodu medija pozvati na razgovor", rekla je Ana Brnabić novinarima posle obilaska radova na obnovi KBC "Dragiša Mišović" u Beogradu.

Predstavnici Grupe za slobodu medija predali su 14. novembra premijerki Ani Brnabić zahteve za poboljšanje medijske situacije, među kojima su formiranje nove radne grupe za izradu Medijske strategije, rasvetljavanje svih napada na novinare, kao i povlačenje država iz vlasništva u Politici, Večernjim novostima i Dnevniku i prestanak rada agencije Tanjug, ugašene Vladinom odlukom pre više od dve godine.

Premijerka se javno obavezala da će na te zahteve odgovoriti u roku od 14 dana. Uprkos tome, odgovori nisu stigli. Zbog toga je premijerka uputila javno izvinjenje.

Predlog reforme Ustava Srbije u januaru pred Venecijanskom komisijom

Brnabić je izjavila da očekuje da će prvi predlog reforme Ustava Srbije biti poslat Venecijanskoj komisiji januara 2018.

Navodeći da je reforme Ustava uslov za Poglavlje 23 u pregovorima sa EU o prijemu Srbije, koje se odnosi na vladavinu prava, Brnabić je ocenila da Srbija na tom polju kasni sa nekim stvarima zbog čega će, kako je rekla, reforma Ustava biti "jedan od fokusa" rada Vlade 2018. godine.

"Zadovoljna sam dinamikom u vezi s Poglavljem 24, ali kasnimo s nekim stvarima kada je reč o Poglavlju 23. Ustavne reforme su najvažnije na čemu sad radimo", navela je premijerka.

Dodala je da će do sredine januara trajati javna rasprava o Predlogu zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Izvor: Beta

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.