Protest roditelja nestalih beba ispred Skupštine: Povući sraman zakon iz procedure (VIDEO)

Roditelji koji sumnjaju da su im deca ukradena u porodilištu održali su danas protest ispred Skupštine Srbije jer je na dnevni red stavljen Predlog zakona o nestalim bebama. On, međutim, ne garantuje da će roditelji saznati šta se dogodilo sa njihovom decom i da li su živa, već predviđa novčanu odštetu. Zbog toga Beogradska grupa roditelja nestalih beba traži povlačenje zakona iz skupštinske procedure, pregovore sa vlastima i izradu novog zakona, rekla je na protestu predsednica tog udruženja Mirjana Novokmet.

Protest Beogradske grupe roditelja nestalih beba / Foto: Insajder

„Nas nijedna vlast nije podržavala svih 20 godina, koliko traje naša borba. Uvek smo pokazivali nezadovoljstvo predloženim zakonom zato što se nije dozvolilo učešće roditeljima. Ovaj zakon ne valja zato što će formalno da ispuni presudu Evropskog suda, zato što nije bilo javne rasprave, zato što ne predviđa istrage sa posebnim ovlašćenjima u kojima bi se saznala istina svakog roditelja o tome gde mu je dete i šta se s njim dogodilo. Suštinski, nikada po ovom zakonu nećemo doći do istine. Ovaj zakon ima član u kojem se kaže – ako ne može da se utvrdi šta se dogodilo sa našom decom, daju nam nadoknadu... Sramota! Pravimo zakone da bi u uređenoj zemlji došli do istine, a ne do laži i obmana roditelja“, poručila je Novokmet.

Poslanici opozicije: Povući Predlog zakona o nestalim bebama

Navela je da je prethodnih godina Beogradska grupa roditelja nestalih beba uputila oko 130 dopisa nadležnima.

„Obraćali smo se predsedniku, predsednici Skupštine, Vladi Srbije, međutim, ne dobijamo odgovor. I ćutanje znači nešto. Poručujem poslanicima: da li su oni roditelji, da li će oni dići ruku za ovaj sraman zakon koji nas neće dovesti do istine i do naše dece? Mi se nadamo da će biti zdravog razuma i da će konačno poslanici, koje smo birali, shvatiti da ovaj zakon treba da se povuče, da sednemo za sto i da uradimo jedan valjan tekst gde ćemo mi svi biti obostrano zadovoljni – i roditelji i ova vlast“, rekla je Novokmet.

Beogradska grupe roditelja nestalih beba zahteva da novi zakon predvidi istrage sa posebnim ovlašćenjima, nezavisno sprovođenje DNK analize , odnosno delimično veštačenje u inostranstvu, a delimično u Srbiji, zatim da usvojena deca koja sumnjaju da su žrtve trgovine bebama dobiju mogućnost da sama pokrenu postupak utvrđivanja svog porekla, utvrđivanje pravnih posledica u svim slučajevima kada se utvrdi da je dete živo. Zahtev je i formiranje nezavisnog tela u kome će predstavnici udruženja roditelja nestale dece imati nesmetan pristup bazama podataka svih institucija u kojima se mogu pronaći činjenice i dokazi od značaja za pronalaženje dece.

Predlog zakona iznenada na dnevnom redu, ispunjavanje obaveze prema Savetu Evrope

Inače, u petak je predsednica Skupštine Maja Gojković iznenada na dnevni red sednice sazvane za ponedeljak stavila Predlog zakona o nestalim bebama. Iako se čini da je država odlučila da posle nekoliko decenija stavi tačku na sumnje da su njene institucije učestvovale u krađi beba, izgleda da je motiv puko ispunjavanje obaveza prema Savetu Evrope.

Između 350 i 650 roditelja obraćalo se nadležnim institucijama zbog sumnji da su njihova deca ukradena u porodilištima u Srbiji, ali do danas nisu saznali istinu. Jedna od njih je i Zorica Jovanović, kojoj su doktori u ćuprijskoj bolnici 1983. saopštili da je njen sin preminuo. Nisu joj dali da ga vidi, za uzrok smrti su naveli da je nepoznat, a smrt njenog sina nije zavedena u matičnoj knjizi umrlih. Telo bebe nikada nije predato porodici.

Upravo zato što joj institucije nisu pružale informacije o sudbini njenog detata, tužila je državu Evropskom sudu za ljudska prava. Sud je presudio u njenu korist, i pored novačne odštete naložio Srbiji da donese poseban zakon koji bi omogućio da svi roditelji koji sumnjaju saznaju šta je bilo sa njihovim bebama. Sedam godina kasnije, zakon još nije usvojen. Predlog zakona koji će se pred poslanicima naći ove nedelje, međutim, ne obećava da će sudbina nestalih bebe ikada biti rasvetljena.

“Ovaj zakon jednostavno nije podoban da utvrdi činjenice o svakom pojedinačnom slučaju, već naprotiv, u njemu se krije namera da se kroz sistem obeštećenja roditeljima pruži novčana naknada, i to tako što bi sud donosio rešenje da je nemoguće utvrditi istinu”, kaže za Insajder Milena Vasić iz Jukoma.

Upravo zbog ovoga već mesecima roditelji nestalih beba i nevladine organizacije traže da se Predlog zakona povuče. Ipak, hitnost u donošenju ovog zakona ima i objašnjenje.

“Ukoliko taj zakon ne bude donet, Komitet ministara Saveta Evrope će imati vrlo oštru reakciju prema Srbiji, s obzirom na to da imamo najavljene izbore i najavljene raspuštanje Skupštine. pretpostavljamo da je to razlog zašto je Srbija požurila da donese zakon. Podjednako i udruženja roditelja i nevladine organizacije koje prate izvršenje presude Jovanović protiv Srbije smatraju da nema amandamana koje bi uspeli da srede ovaj zakon, jer je on u samom korenu loš”, dodaje Vasić.

Srbija je dužna da ispita sumnje roditelja da su njihova deca ukradena u porodilištima. Roditeljima je u celoj situaciji najmanje važna novčana odšteta koju nudi država jer oni žele da istraga pokaže da li je njihovo dete možda živo i ako jeste gde se nalazi.

 

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.