PSG i Narodna stranka bojkotuju lokalne izbore u pet opština, DS protiv bojkota

Pokret slobodnih građana saopštio je da će bojkotovati izbore u opštinama Pećinci, Mionica, Negotin, Preševo i Kostolac, zakazane za 24. decembar, jer ih smatra nedemokratskim i ocenjuje da je izborna kampanja koja se odvija u tim opštinama nasilnička. Bojkot izbora najavila je i Narodna stranka čiji je predsednik Vuk Jeremić.

Narodna stranka, PSG

"Pokret slobodnih građana neće davati legitimitet procesu u kome nema ništa demokratsko i koji se ne može dobro završiti, već će aktivnim bojkotom građane pozivati da na izbore ne izađu i na sve zakonom dopuštene načine dokumentovati nezakonitosti na izborima, koje će pre ili kasnije biti sankcionisane", navodi se u saopštenju PSG.

Taj pokret je naveo da u svim tim mestima vladajuća koalicija u Srbiji ima apsolutnu većinu i da je izbore raspisala ne zbog provere volje birača, već da bi nasiljem dokazivala moć i veštački kreirala utisak o svojoj snazi pred izbore u Beogradu jer je, kako smatra PSG, svesna da može da ih izgubi i uz sve manipulacije i hajke.

"U mestima gde su raspisani izbori, ali i u drugim delovima Srbije, u toku je zastrašivanje građana pretnjama i fizičkim nasiljem koje MUP gura pod tepih pod upravom visokih funkcionera SNS, ministra i državnih sekretara. Odsustvo reakcija državnih organa na evidentne slučajeve nasilja, pokušaja potkupljivanja i zastrašivanja građana u ovih pet opština još jedan su dokaz puzajuće diktature u zemlji protiv koje se PSG bori, a ne učestvuje u njoj", dodaje se u saopštenju.

I Narodna stranka bojkotuje lokalne izbore u pet opština

Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović izjavio je danas da je ta partija odlučila da bojkotuje vanredne lokalne izbore u pet opština, zakazane za 24. decembar, jer ih smatra nelegitimnim.

Kako se navodi u pisanoj izjavi, Narodna stranka smatra izbore u Kostolcu, Negotinu, Mionici, Pećincima i Preševu nelegitimnim jer su rezultat "hira, bahatosti i zloupotrebe institucija od vladajuće koalicije", jer je u svim tim opštinama postojala većina i nije bilo vanrednih okolnosti.

"Cilj ovog izbornog inženjeringa jeste da navodni 'dobar' izborni rezultat u pažljivo odabranih pet opština stavi u drugi plan činjenicu da vladajuća koalicija stoji loše u Beogradu i da je već nekoliko meseci u trendu pada uoči redovnih izbora u prestonici. Građani Kostolca, Negotina, Mionice, Pećinaca i Preševa ne zaslužuju da se vlast igra sa njima i da njihova sudbina bude u funkciji političkog marketinga SNS-a", ocenio je Jovanović.

On je dodao da je od dana raspisivanja vanrednih izbora zavladala klima terora u tim opštinama, kojom se "gaze integritet i slobodna volja naroda".

"Narodna stranka neće dati legitimitet batinanju ljudi i ovoj režiranoj 'izbornoj' predstavi. Narodna stranka smatra da bi učešće na vanrednim lokalnim izborima 24. decembra služilo isključivo interesima režima i poziva opoziciju na njihov bojkot. Bojkot izbora 24. decembra za nas je nastavak borbe za normalne izborne uslove u Srbiji, ali i opomena režimu da više ne pristajemo na njihove igre, batinaše i karikature od izbora", dodao je Jovanović.

Šutanovac i Živković: Bojkot izbora nanosi štetu opoziciji

Lideri DS-a i Nove stranke Dragan Šutanovac i Zoran Živković ocenili su kao štetnu odluku PSG-a i Narodne stranke, jer će od toga korist imati samo vladajuća koalicija, odnosno naprednjaci i socijalisti.

"U aktivan bojkot ulaže se energija za apstinenciju, u to da SNS i SPS imaju veći broj glasova na štetu DS i svih demokrata sa te teritorije", ocenio je Šutanovac u emisiji "Zumiranje" koju organizuje portal nedeljnika Vreme.

Šutanovac je dodao da DS ne može da ostavi ni Kostolac ni ostale gradove bez ijednog opozicionog odbornika jer bi to bilo neodgovorno prema ljudima koji tamo žive.

"Aktivan bojkot PSG je nefer i nekorektan prema ljudima koji su u kampanji, prema onima kojima su ih pre šest meseci podržavali, a kojima kada je podrška potrebna okreću leđa", rekao je Šutanovac i dodao da su građani tih mesta šokirani odlukom o aktivnom bojkotu izbora.

Živković i Šutanovac su ocenili da nikada nije bila teža situacija po pitanju izbora u Srbiji, da se ljudima preti da će neko od njihovih članova porodica ostati bez posla ako ne podrže vladajuću koaliciju.

Živković je rekao da opozicija treba da intenzivira razgovore o izlasku na beogradske izbore, i da je pobeda moguća i ako se na njih izađe i u dve ili tri kolone.

"Beograd je rešio da nema više vlast odanu Vučiću, to se vidi iz istraživanja i stavova građana, samo treba da se desi to da mi iz opozicije uradimo naš deo posla", rekao je on.

Šutanovac je upozorio da će vlast koristiti probleme u Pokretu i da će govoriti da je cela opozicija dezorganizovana i da nema rešenja.

Mihajlović: Bojkot zbog straha od poraza

Funkcionerka Srpske napredne stranke (SNS) Zorana Mihajlović ocenila je danas da su PSG i Narodna stranka odlučili da zbog straha od izbornog poraza bojkotuju lokalne izbore zakazane za 24. decembar u pet opština.

Ona je u saopštenju navela i da takva odluka pokazuje da lideri tih stranka Saša Janković i Vuk Jeremić "nemaju hrabrosti" da izađu pred građane u Pećincima, Mionici, Preševu, Negotinu i Kostolcu i "vide šta građani misle o njihovoj politici"

"Očigledno je da Janković i Jeremić nemaju nikakvu ideju ni program za ove opštine i da je i to razlog zbog kojeg su pobegli od izbora", dodala je Mihajlović, koja je i potpredsednica Vlade.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.