Pušten u rad SOS telefon za novinare čija je bezbednost ugrožena

Besplatni SOS telefon koji je namenjen svim novinarkama i novinarima koji smatraju da im je ugrožena bezbednost od danas je u funkciji na broju 0800 100 115, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Početak rada SOS linije za novinare Foto: Vlada Srbije

Ova usluga pokrenuta je u sklopu aktivnosti Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara koju je osnovala Vlada Republike Srbije, a na telefonske pozive odgovaraće pravnici koji imaju iskustvo u radu na slučajevima nasilja prema medijskim radnicima.

“Ovo je prvi korak u realizaciji planiranih aktivnosti na zaštiti novinara i povećanju bezbednosti. Na ovaj način ćemo pojednostaviti prijavljivanje pretnji i napada i dodatno informisati i edukovati novinare o ostvarivanju svojih prava”, rekao je član Radne grupe Veran Matić.

Telekom Srbije je donirao tehničku podršku, opremu i kapacitete, kao i koordinaciju sa svim operaterima za ovaj besplatni servis, koji će biti dostupan 24 sata sedam dana u nedelji. Svaki novinar i novinarka koji osete da im je ugrožena bezbednost moći će, preko ove podrške, da dobiju informacije o kvalifikaciji dela koje je učinjeno i pravnim postupcima koje oni treba da preduzmu, navodi se u saopštenju.

“Kompanija Telekom Srbija ustupila je  besplatan broj i omogućila tehničku realizaciju. Verujemo da je ovo još jedan način da se zaštiti novinarska profesija u Srbiji”, rekao je  Vladimir Lučić generalni direktor Telekoma Srbije.

Novinari će dobijati informacije o kontakt tačkama u policiji i tužilaštvu koje su nadležne za region u kojem rade ili u kojem se dogodila pretnja ili nasilni akt.  Ako je reč o delima koji se ne gone po službenoj dužnosti već po privatnim tužbama, novinari će dobiti informacije o načinu na koji se piše tužba ili će biti upućeni na pravnu podršku u različitim udruženjima novinara, navedeno je u saopštenju.

Predstavnik Republičkog javnog tužilaštva Branko Stamenković obavestio je nedavno članove Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara da su javna tužilaštva u januaru ove godine formirala 12 predmeta za 12 događaja tokom kojih su upućene pretnje.

U Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara zajednički učestvuju predstavnici državnih organa i medijskih i novinarskih udruženja i predstavnici međunarodnih organizacija koji pružaju podršku u sveukupnom unapređenju medijskog okruženja. Vlada Srbije je u decembru formirala Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara i radnu grupu za praćenje sprovođenja Akcionog plana za primenu Strategije razvoja sistema javnog informisanja u zemlji za period 2020-2025. godine.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.