Reporteri bez granica: Ostaviti TV N1 da na miru obavlja svoj posao

Međunarodna medijska organizacija Reporteri bez granica osudila je poslednje napade na TV N1 u Srbiji, poput napada na direktora N1 Jugoslava Ćosića i bacanja letaka sa porukama da treba da napuste Srbiju, rekla je predstavnica ove organizacije Pauline Ades-Mevel za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Pauline Ades-Mevel / Foto: Medija centar Beograd

„Osuđujemo napad na urednika N1 Jugoslava Ćosića, kao i bacanje letaka sa porukama da N1 treba da napusti Srbiju, što su učinile maskirane osobe, dok je na toj televiziji emitovan intervju sa kandidatom za budućeg premijera Kosova Aljbinom Kurtijem. Uz to zabeležene su i pretnje preko društvenih mreža. Ćosiću je prećeno i tim putem. Takođe, sredinom oktobra zabeležili smo da su nepoznati počinioci prišli izveštaču N1 pretili mu i rekli da ide nazad u Luksemburg”, navodi Ades-Mevel za RSE.

Ona podvlači da ova organizacija pažljivo prati i analizira medijske okolnosti u Srbiji, a posebno one vezane za N1, navodeći da tu medijsku kuću gledaju kao jedinu veliku nezavisnu televiziju u Srbiji i da su napadi na nju učestali poslednjih sedmica.

„Pročitala sam i da su predsednik Srbije i ljudi njemu bliski rekli da to što se on ne oseća dobro je i posledica napada od strane novinara N1. Takođe, sam zabrinuta što je Suzana Vasiljević (savetnica za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića), tokom vikenda prilikom gostovanja na televiziji Pink, oko deset puta pomenula ime novinara N1 Miodraga Sovilja. To nije dobro za mirno okruženje i dijalog u društvu”, objašnjava predstavnica Reportera bez granica.

Reporteri bez granica podsećaju da napadi na N1 nisu novi, te da njihov broj raste.

„Apelujemo da ostave N1 na miru, da obavlja svoj posao. Mnogo je bitnije obratiti pažnju na srpske tabloide koji objavljuju govor mržnje i napadaju novinare”, zaključuje Ades-Mevel.

Reporteri bez granica su u aprilu ove godine objavili izveštaj u kom se konstatuje pad Srbije na listi medijskih sloboda za 14 mesta.

Dva meseca ranije predstavnici ove organizacije susreli su se u Beogradu i sa predstavnikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je tada izjavio da je „medijska scena u Srbiji je daleko od idealne, ali postoji spremnost svih državnih organa da, u saradnji sa evropskim institucijama, medijskim udruženjima i nevladinim organizacijama, rade na poboljšanju uslova za rad medija”.

Ades-Mevel podseća na taj susret i navodi da je predstavnicima vlasti ukazano na mnoga zabrinjavajuća pitanja o medijima u Srbiji, uključujući i problem bezbednosti novinara.

„Izneli smo izvesne zahteve i preporuke za poboljšanje situacije po pitanju medijskih sloboda u zemlji. Možda je sada vreme da podsetimo predsednika na obećanje da će proći kroz naše preporuke i da pokuša da poboljša situaciju. Mi nećemo odustati, prekinuti dijalog sa Predsedništvom. Uspostavili smo dijalog sa srpskim vlastima i očekujemo od vlasti da koriguje izvesne stvari i kako bi Srbija nastavila putem evro integracija”, navodi ona.

Dodaje da su Reporteri bez granica spremni da ponovo razgovaraju sa srpskim vlastima i da „izraze veliku zabrinutost kada je reč o medijskim slobodama u Srbiji”.

„Očekujemo da preporuke koje smo poslali na zahtev predsednika budu uzete u razmatranje”, kaže Ades-Mevel.

Ona zaključuje da će ta organizacija „nastaviti da ukazuje srpskim vlastima na probleme, da situacija nije dobra”.

Izvor: RSE, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.