Reporteri bez granica: Stanje u medijima u Srbiji najgore na Balkanu

Stanje u medijima i govor mržnje u Srbiji najgori je u poređenju sa svim zemljama Balkana, rekla je za list Danas Ades-Mevel iz organizacije Reporteri bez granica (RSF).

Reporteri bez granica

Ades-Mavel je precizirala da je to jedan od zaključaka RSF, nakon sastanka sa predstavnicima srodnih međunarodnih organizacija.

„Imala sam sastanke sa najvišim predstavnicima organizacija koje rade na slobodi medija i složili smo se da je situacija u medijima u Srbiji mnogo gora nego u drugim balkanskim zemljama. Nivo govora mržnje je zabrinjavajući, a ponižavanje novinara je sve češće i mi to moramo osuditi“, kazala je Ades-Medel.

Ona je istakla da RSF priprema komentar i za evropskog komesara Johanesa Hana o stanju medija u Srbiji.

Prema njenim rečima, na sastanku je jedna od tema bila i karikatura sa likom Adolfa Hitlera koju je list Danas objavio.

„Iako predsednik Vučić (Aleksandar) tvrdi da je karikatura na naslovnoj strani Danasa primer slobode govora, da on to poštuje, da se zalaže za slobodu medija i vladavinu prava, nažalost ne prođe ni jedna jedina sedmica da neko od novinara u Srbiji nije uvređen, napadnut ili ponižen od strane državnih zvaničnika i predstavnika vlasti“, ocenila je Ades-Medel.

Dodala je da osuđuje način na koji su na karikaturu reagovali predstavnici vlasti, uključujući i saopštenje Ministarstva kulture i informisanja.

Ministarstvo nekada jeste, a nekada nije nadležno za naslovne strane

U svega desetak dana, Ministarstvo kulture je u sličnim slučajevima postupilo potpuno različito, što otvara sumnje da za različite medije primenjuje različita merila. U pitanju su dve naslovne strane – jedna Ilustrovane politike na kojoj su pojedini mediji prozvani uz naslov „Psi su pušteni“, i druga, naslovna strana

Kad država pusti pse…

dnevnika Danas, na kojoj su čelnici SNS dovedeni u vezu s Hitlerom i Gebelsom.

Moglo bi se reći da su u pitanju podjednako neprimerene naslovne strane da u slučaju lista Danas naslovna strana nije bila reakcija na napade koje su čelnici SNS uputili upravo tom listu za skupštinskom govornicom. Hitlera i Gebelsa je u ovoj svojevrsnoj polemici prvi pomenuo šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović koji je za skupštinskom govornicom rekao da „Danas vodi harangu protiv SNS i nedužnih ljudi koja je „nezabeležena još od Hitlera i Gebelsa“, dok je njegov zamenik Vladimir Orić  rekao da su „Danasoid i njegovi novinari sramota za srpsko novinarstvo“.

Ovakve uvredljive tvrdnje izrečene u parlamentu ne samo da nisu sankcionisane, već su naišle i na odobravanje vladajuće većine. Podrška je stigla i od Ministarstva nadležnog za informisanje - na uvrede upućene novinarima nisu reagovali, povodom naslovne strane Ilustrovane politike su ćutali, dok su se u slučaju naslovne strane Danasa koja je odgovor na uvrede Martinovića - hitro oglasili saopštenjem.

Saopštenjem je ujedno Ministarstvo demantovalo izjavu svog državnog sekretara Aleksandra Gajovića koji je, nakon naslovne strane Ilustrovane politike izjavio da „Ministarstvo nema običaj, niti je u njegovoj nadležnosti, komentarisanje bilo čijeg autorskog teksta“.

Izvor: Beta, Insajder