Šabić o odluci skupštinskog Odbora: Nasmejao bih se da nije reč o mojoj zemlji

Odbor Skupštine Srbije za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu odlučio je danas da vrati predsedniku Srbije, kao i zaštitniku građana i povereniku za informacije od javnog značaja predloge za kandidate za članove Odbora Agencije za borbu protiv korupcije. Zanimljivo je da je isti odbor pre samo nekoliko nedelja podržao predlog kandidata zaštitnika građana i poverenika. Oni su još pre dve godine za člana Odbora predložili bivšu predsednicu Vrhovnog suda Vidu Petrović Škero. 

Skupština ilustracija

Odbor Agencije za borbu protiv korupcije po zakonu treba da ima devet članova, a trenutno ima samo dva člana jer je ostalima prestao mandat. Zbog nedostatka kvoruma Odbor ne može da odlučuje o više od 40 predmeta koji su trenutno na čekanju. Bez kvoruma odbor ne može da odlučuje ni o izboru novog direktora Agencije.

Skupštinski odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu sredinom jula konačno je podržao predloge kandidata za člana Odbora koje su podneli Državna revizorska institucija, Socijalno-ekonomski savet kao i zaštitnik građana i poverenik za informacije od javnog značaja. Time su se stekli uslovi da Skupština glasa o ovim kandidatima tokom jesenjeg zasedanja i da Odbor Agencije sa nova tri člana dobije mogućnost odlučivanja.

Današnjim odlukom da zaštitniku građana i povereniku vrati predlog kandidata, izbor novih članova Odbora Agencije je dodatno prolongiran.

Kako je objasnio predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe Petar Petrović predlozi se vraćaju jer su ih podneli bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić i Saša Janković koji više ne obavlja funkciju zaštitnika građana.

"S obzirom da su se promenile okolnosti i da je za predsednika izabran Aleksandra Vučić i pošto Saša Janković više nije zaštitnik građana potrebno je vratiti predloge", rekao je Petrović.

Ukazavši da novi zaštitnik građana još nije izabran, Petrović je rekao da bi posle okončanja te procedure novi ombudsman zajedno sa poverenikom trebalo da usaglasi stavove i ponovo Skupštini predloži kandidata za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Nije međutim jasno, zbog čega je predlog poverenika i nekadašnjeg zaštitnika građana Saše Jankovića, odbor kojim predsedava Petrović usvojio pre manje od mesec dana da bi danas taj predlog vratio.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže za Insajder da je današnji postupak Odbora za pravosuđe karikiranje prava.

“ Ja sam mislio da je neslana šala kada sam čuo da je skupštinski odbor danas povukao predlog koji su pre nekoliko nedelja jednoglasno usvojili. To je karikiranje prava jer je u vreme kada smo predložili Vidu Petrović Škero za člana Odbora Agencije, Saša Janković bio legitimno izabrani zaštitnik građana. Neko je dve godine odugovlačio usvajanje tog predloga a kada su ga konačno usvojili, ubrzo zatim je predlog povučen. Nasmejao bih se da nije tužno, da nije reč o mojoj zemlji i mojoj skupštini", rekao je Šabić.

V.D. Ombudsmana: Da li to znači da sve što je uradio Saša Janković više ne važi

V.d. zaštitnika građana Miloš Janković kaže za Insajder da ne razume ovakav potez Odbora za pravosuđe jer se od usvajanja predloga njihovog kandidata do opoziva te odluke ništa nije promenilo.

“Ovlašćeni predlagači su predložili kandidata za Odbor Agencije za borbu protiv korupcije a da se o imenovanju Skupština nije izjasnila dve godine. Institucije Poverenika i Zaštitnika građana postoje. Ne može argument biti da je Saša Janković podneo ostavku, jer bi to onda značilo da sve što smo uradili kada je on bio ombudsman više ne važi” kaže Janković. 

I Nikolićevi predlozi vraćeni

Bivši predsednik Srbije Nikolić u februaru ove godine za kandidate je predložio Nenada Tešića koji predaje na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu i koji je tada, kada je predložen, bio član Komisije predsednika Srbije za pomilovanje. Nikolić je tada predložio i Marka Blagojevića koji je u predsedništvu radio kao viši samostalni stručni saradnik za kadrovsko-normativne poslove. Još uvek nije poznato koga će za članstvo u Odboru Agencije predložiti novi predsednik Aleksandar Vučić. 

Inače, Rodoljub Šabić i Saša Janković su 2015. godine podneli predlog da član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije bude bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero. 

Iako je skupštinski odbor u nekim drugim slučajevima usvajao predloge za članove Odbora u roku od samo nekoliko dana, o kandidaturi Vide Petrović Škero nije se raspravljalo pune dve godine.

Činjenica da već mesecima Odbor Agencije za borbu protiv korupcije nema dovoljno članova za odlučivanje samo je jedan od vidova državne opstrukcije ovog tela.

Skupština Srbije dve godine za redom nije razmatrala izveštaje Agencije za borbu protiv korupcije. Duže od tri godine čeka se i na novi zakon o Agenciji za borbu protiv korupcij, koji bi Agenciji mogao doneti veća ovlašćenja.