Šarčević za Insajder: Kombinovani test ipak nije „procurio“, za svaki slučaj đaci će polagati rezervni

Kombinovani test u okviru polaganja završenog ispita ipak nije „procurio“, kako se sumnjalo, potvrdio je za Insajder ministar prosvete Mladen Šarčević. On je naveo da će đaci sutra, „za svaki slučaj“, ipak polagati rezervni kombinovani test.

Mladen Šarčević

Na društvenim mrežama pojavila se fotografija na kojoj su, kako se sumnjalo, bili kombinovani testovi u okviru polaganja završnog ispita za upis u srednje škole. Ipak, ispostavilo se da su te fotografije lažne.

Ministar prosvete potvrdio je za Insajder da kombinovani testovi nisu objavljeni na društvenim mrežama.

„Ipak, za svaki slučaj, sutra će deca polagati rezervni kombinovani test“, kaže Mladen Šarčević.

Nakon što je objavljeno da je „provaljen“ test iz matematike i kada je saopšteno da je odložen za četvrtak, ministar je naveo za Insajder da je velika mogućnost da je „procureo“ i kombinovani test u okviru polaganja završnog ispita za učenike osmih razreda. On je naveo da će, uprkos tome, sutra ipak biti održano polaganje rezervnog kombinovanog testa.

Curenje testova u okviru male mature dogodilo se i 2013. godine, a ispostavilo se da ga je iz štamparije Službenog glasnika iznela jedna službenica. Policijskom istragom utvrđeno je da su testovi iz srpskog i matematike ukradeni i dospeli u javnost pre nego što su osmaci polagali mature. Nakon toga doneta je odluka da se mala matura poništi, a đaci da se rangiraju na osnovu uspeha iz škole.

Na pitanje Insajdera da li postoji mogućnost da se takva odluka donese i ove godine, ministar prosvete kaže da „za to nema razloga”.

„Sutra se nastavlja kombinovani test, odnosno neprovaljeni rezervni test”, ponavlja Šarčević.

Završni test iz matematike odložen je za četvrtak, jer su se na društvenim mrežama pojavili testovi pisani rukom. Kako za Insajder kaže ministar Mladen Šarčević, proverava se da li je „procureo” i kombinovani test.

„Velika je mogućnost. Policija istražuje da li ga je neko otvorio. Sutra se radi neprovaljeni kombinovani rezervni test“, navodi Šarčević.

„Ne vidim razlog da dam ostavku”

Ministar Šarčević izjavio je da „u ovom trenutku” ne vidi razlog zbog kojeg bi podneo ostavku posle današnje afere s objavljivanjem testova za polaganje male mature na društvenim mrežama. On je za list Danas naveo da policija i BIA istražuju slučaj i da je istraga sužena na 15 Osnovnih škola u pet gradova.

Šarčević je rekao i da ne zna zašto bi dao ostavku kad je, kako je naveo, Srbija u izveštaju EK ocenjena najboljim ocenama za oblasti obrazovanja i nauke.

„Ako im to nešto ne znači onda 'ajde se igramo škole. To je glupost, to je jedan politički gaf i normalno je da će da traže ostavku. Šta mislite, da sam ja od juče pa ne znam da će da traže? Ja ću da ostavku da dam onom ko me je zvao, neću njima sigurno”, rekao je ministar Šarčević komentarišući zahteve pojedinih sindikata i opozicionih stranaka da podnese ostavku.

Ministar je naveo da će „svakako razmisliti” o ostavci, ali i ponovio da „u ovom trenutku ne vidi razlog za tako nešto”.

„Ne možete vi zbog nekog događaja koji je ni prvi, ni poslednji, prevideti sve što je urađeno. Ja neću, ne zbog sebe, nego zbog svog tima da dovodim u pitanje da su oni za nešto odgovorni, a uradili su ogroman posao za državu. Samo što to nikoga ne interesuje”, ocenio je Šarčević. 

Navodeći da policija i BIA istražuju slučaj „provaljenih” testova, ministar je precizirao da je istraga sužena na 15 škola u „nekih pet gradova”, u kojima su testovi otvarani pre propisanog vremena, navodno uz obrazloženje da nisu čitali mejl. 

„Mogućnost da su testovi otvarani u štampariji je svedena na minimum, jer je ceo proces štampanja protekao uz kontrolu policije i BIA”, naveo je Šarčević i dodao da Tužilaštvo ispituje majku jednog učenika beogradske OŠ „Ilija Birčanin” koja je došla u posed testa iz matematike koji je „procureo” u javnost i zbog čega je otkazan današnji završni ispit iz tog predmeta.

Forum beogradskih gimnazija: Đaci da se upišu u srednje škole na osnovu uspeha iz osnovne

Forum beogradskih gimnazija pozvao je ministra prosvete da preuzme odgovornost za ponovljeni skandal oko polaganja završnog ispita za upis u srednje škole i omogući učenicima da se upišu na osnovu ostvarenog uspeha u osnovnoj školi.

„Nakon što su 2013. godine 'provaljeni' testovi iz matematike tadašnji ministar prosvete Žarko Obradović, iako nije bilo dokaza da su oba testa 'provaljena', doneo je odluku da se tadašnji maturanti upišu na osnovu ostvarenog uspeha u osnovnoj školi. Pozivamo aktuelnog ministra da zbog osnovane sumnje u regularnost ispita donese istu odluku i ove godine”, navodi se u saopštenju Foruma beogradskih gimnazija.

Taj forum je podsetio da je u više navrata isticao moguće rizike od zloupotreba u polaganje završnog ispita i da je današnji skandal sa testovima očigledna potvrda onoga na šta su oni upozoravali.

Unija sindikata prosvetnih radnika: Ugroženo je psihičko zdravlje naših osmaka

Zbog odlaganja testa iz matematike na maloj maturi, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (UNPRS), danas je saopštila da insistira da Ministarstvo prosvete „hitno deci, roditeljima i celokupnoj javnosti objasni šta se zapravo desilo”.

„Upravo smo saznali da su sve škole dobile mejl da se testovi iz matematike ne smeju otvarati i da se ispit odlaže za četvrtak. Кombinovani test će se raditi sutra po već utvrđenom rasporedu. Još jednom je pokazana velika neozbiljnost, ugroženo je psihičko zdravlje naših osmaka i dokazano je da se u obrazovnom sistemu nedopustivo često, dešavaju neobjašnjive situacije”, saopštila je UNPRS.

 Izvor: Danas, Insajder