Savez za Srbiju: Nećemo više učestvovati na sastancima vlasti i opozicije

Savez za Srbiju je saopštio da je Predsedništvo danas donelo odluku da ne učestvuje na preostala dva okrugla stola koji se organizuju na Fakultetu političkih nauka, uz obrazloženje da format sastanaka ne daje nikakve rezultate.

Savez za Srbiju Foto: Srđan Ilić

“Savez za Srbiju pokazao je odgovornost prema građanima na prethodnim okruglim stolovima insistirajući na 42 preporuke Stručnog tima protesta Jedan od pet miliona, ali predstavnici vlasti nisu pokazali ni najmanju spremnost da bilo šta od toga ispune”, saopštio je Savez.

Kako se navodi, dalje produbljivanje političke krize odgovornost je isključivo Aleksandra Vučića i njegovog režima.

Inače, lider Dveri Boško Obradović, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić i predsednik Nove stranke Zoran Živković su napustili današnje razgovore predstavnika vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka, uz obrazloženje da ne postoji želja vlasti da prihvati bilo koji zahtev nevladinih organizacija i opozicije o izbornim uslovima.

Kako je rečeno, na sednicama predsedništva svojih stranaka i pokreta lideri opozicije će predložiti da se predstojeći izbori bojkotuju.

Predsedavajući Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović je rekao da predstavnici vlasti imaju rok do 15. septembra da ispune zahtev o raspuštanju REM-a i izboru novih članova u skupštinskoj proceduri, a ako se to ne dogodi, Savez „će ići u bojkot“.

Predstavnici vlasti na današnjem sastanku bili su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, Željko Obradović iz SPS, poslanik Vladimir Orlić, poslanik i funkcioner SNS, poslanik SNS Vladimir Đukanović, poslanik Đorđe Komlenski iz Pokreta Socijalista.

Komlenski je rekao da će njegov pokret u Skupštini podržati osnivanje odbora koji bi trebalo da prati rad medija tokom izborne kampanje.

„Podržaćemo i to da se REM popuni do potrebnog broja od devet članova“, naveo je Komlenski.

Orlić je rekao da su se oko inicijative da se osnuje odbor u Skupštini koji bi pratio rad medija tokom izborne kampanje „svi razumeli“ i da „nije sporno ništa što je pitanje volje Srpske napredne stranke“. Rekao je, međutim, i da taj odbor „nema prevelike moći“.

Povodom obavezujućeg sporazuma čije je potpisivanje zatražio Savez za Srbiju, Orlić je rekao da ih je pitao da li su doneli papir, a da su oni rekli da nisu.

Rad medija tokom izbornog ciklusa, koji je od ključne važnosti za obezbeđivanje fer i slobodnih izbora, bio je tema današnjeg, trećeg okruglog stola predstavnika vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka koji je počeo oko 10 časova.

Udruženje novinara Srbije se ranije izjasnilo da sastanku neće prisustvovati jer nije u celosti otvoren za javnost, a Nezavisno udruženje novinara Srbije je sastanak napustilo nakon što je održan deo koji je bio otvoren. 

Izvor: Insajder