Slučaj nesreće u „MB – Namenska“: Svedok koji je menjao iskaz ostao bez posla

Svedok u slučaju nesreće u fabrici oružja „Milan Blagojević – Namenska“ Marko Mitrović koji je nedavno promenio iskaz tokom saslušanja u tužilaštvu, ostao je juče bez posla u fabrici pošto s njim nije produžen ugovor o radu na određeno vreme. Mitrović kaže za Insajder da je ostao bez posla upravo zbog svedočenja na kome je on rekao da su u fabrici prekršene mnogobrojne procedure koje su dovele do toga da dva radnika poginu u nesreći u julu prošle godine.

Milan Blagojević Namenska

„Sto posto sam siguran da je to zbog mog iskaza na sudu. Nisam jedini primer da čim se usprotiviš rukovodstvu, dobiješ otkaz. Ja sam upozorio tužioca da će se ovo desiti, čak i pismenim putem, ali on mi je rekao da to nije moguće“, kaže Mitrović za Insajder.

On tvrdi da mu je direktor Radoš Milovanović još ranije nagovestio da se ovo može desiti.

 Tužilaštvo ignoriše pitanja Insajdera o uticaju na svedoke

Vladimir Todorić, advokat porodice Milivojević, čiji je sin poginuo nakon nesreće u fabrici, pre tri nedelje podneo je tužiocu zahtev za pritvor direktora preduzeća Radoša Milovanovića zbog mogućeg uticaja na svedoke, a kao argument za pritvor navodi se upravo slučaj svedoka Marka Mitrovića.

Sam Marko Mitrović je 6. juna ove godine uputio dopis tužiocu Stevanu Milićeviću u kome navodi da se plaši da će ostati bez posla zbog svog iskaza na sudu, u šta je Insajder imao uvid.

Novinari Insajdera su u nekoliko navrata postavili pitanja Tužilaštvu da li će tužilac podneti zahtev za pritvor direktora preduzeća Radoša Milovanovića zbog mogućeg uticaja na svedoke kako bi zaštitio svedoke, ali i samu istragu. Odgovor do danas nismo dobili.

„On me je pitao šta ću reći na sudu - da li je bure palo ili je normalno spušteno. Ja sam mu rekao da ću reći da je spušteno normalno, onako kako se desilo. Odmah nakon toga mi je Radoš povišenim tonom rekao: 'Dokle ćeš ti štititi Milivojeviće'. Ja sam mu odgovorio da ne štitim nikog, to je moja savest, ne mogu da kažem da je nešto bilo kad nije bilo”, rekao je Mitrović za Insajder.

On u fabrici Milan Blagojević radi skoro dve godine i to po ugovorima u trajanju od tri meseca.

“Svaka tri meseca ugovore produžavam. To jeste vid kontrole, jer ne smeš da kažeš ništa. Četvoricu njih su otpustili dok su bili na bolovanju. Svi koji su se usprotivili dobili su otkaz“, kaže on.

Mitrović tvrdi da nema šanse da je tačno zvanično obrazloženje koje glasi da “ne postoji potreba za daljnjim angažovanjem”.

Podsetimo, sredinom jula u fabrici „Milan Blagojević – Namenska“ desila se eksplozija ispred pogona za proizvodnju raketnih goriva, nakon čega su preminula dva radnika – Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović. Međutim, slučaj je i dalje u fazi predistražnih radnji. Obavljena su saslušanja osumnjičenih i svedoka, a tužilaštvo je naložilo novo veštačenje s obzirom da su u prvom uočeni nedostaci zbog čega je osporeno.

Mitrović promenio iskaz o nesreći upravo zbog straha od gubitka posla

Upravo je Marko Mitrović tokom saslušanja u tužilaštvu pre mesec dana potvrdio da je menjao svoj prvobitni iskaz zbog straha od gubitka posla.

Naime, odmah nakon nesreće, Mitrović je 17. jula dao izjavu MUP-u u kojoj je istakao kršenje brojnih procedura zaštite na radu, a pre svega da je u magacinu u kome se desila nesreća bilo četiri puta više baruta nego što je maksimalno predviđeno.

Međutim, samo dan kasnije, Mitrović je promenio iskaz, negiravši da su bilo kakve procedure promenjene, istakavši da je „od požara u šoku i pod stresom“ zbog čega ne može da se seti koliko je u stvari bilo baruta u magacinu.

Ipak, na saslušanju 22. maja ove godine pred tužilaštvom, Mitrović je ponovio svoj prvobitni iskaz u kojem je rekao da su načinjeni propusti, ponovivši da je bilo više od četiri puta više baruta nego što je predviđeno. On je izjavio da je baruta bilo oko dve tone, iako je 450 kilograma predviđeni maksimum.

Takođe, naveo je da su poslovođe sa ovim kršenjem procedura bili upoznate, a dodao je i da burići u kojima je transportovan barut nisu imali ni poklopce niti obavezne antistatik vreće, kao i da te noći nije radio hidrant za gašenje požara.

Mitrović je za Insajder izjavio da iskaz promenio zbog straha da će izgubiti posao. Upravo to se juče i desilo.

Počela saslušanja, naloženo novo veštačenje

Slučaj je i dalje u fazi predistražnih radnji. Međutim, obavljena su saslušanja osumnjičenih i svedoka. Takođe, tužilaštvo je naložilo novo veštačenje s obzirom na to da su u prvom uočeni nedostaci zbog čega je osporeno.

Pored svedoka, Tužilaštvo je 22. maja ove godine saslušalo osumnjičene direktora preduzeća Radoš Milovanovića i njegove podređene Radišu Kovačevića, Vladimira Lončerevića, Božu Miloševića, Tomu Stojića i Gorana Jaćimovića. Svi se terete za teško delo protiv opšte sigurnosti koje se procesuira po krivičnom zakoniku, a za koje je maksimalna kazna osam godina zatvora.

Tokom saslušanja, svi neposredni svedoci, među kojima je i Mitrović, naveli su da je u magacinu u kome se desila nesreća bilo „oko 1.500 do 2.000 kilograma baruta“, iako je predviđeno maksimalno 450 kilograma.

Svedoci su naveli i da su burići bili kartonski bez obaveznih antistatik vreća i poklopaca, kao i da su težili između 60-70 kilograma, iako je predviđeno 35 kilograma.

Tog dana nije radio ni protivpožarni sistem niti hidrant, a radnici nisu imali adekvatna protivpožarna odela.

Prema dosadašnjem istraživanju Insajdera, a na osnovu uvida u zvanična dokumenta i službene beleške, u objektu ispred kojeg se desila nesreća bilo je pet puta više baruta od dozvoljenog, burići koji su eksplodirali težili su duplo više od predviđenog i nisu imali obavezne antistatik vreće, dok istovremeno radnici nisu imali potrebnu zaštitnu opremu iako su, prema izjavama svedoka, više puta to zahtevali od nadređenih u firmi.

Da su postojale velike nepravilnosti indirektno je potvrdilo i samo preduzeće „Milan Blagojević – Namenska“ budući da su odmah nakon pogibije radnika nabavili nedostajuće prohromske buriće s antistatik vrećama, protivpožarna odela, uveden je video-nadzor i izbačen je višak polica iz magacina.

Insajder: Sporni objekat nije imao ni upotrebnu dozvolu

Prema dokumentima u koje su novinari Insajdera imali uvid, čak ni sam objekat u kom je bio smešten magacin i ispred kog je došlo do nesreće, nije ni trebalo da bude u funkciji jer nema upotrebnu dozvolu.

Novinari Insajdera su u februaru ove godine pitali direktora preduzeća Radoša Milovanovića, koji je na čelu firme skoro 30 godina, kako je objekat koji nema upotrebnu dozvolu mogao uopšte biti u upotrebi, međutim, on je odbio da odgovori.

„Doviđenja! Pusti me, čoveče, na miru!“, rekao je Milovanović tom prilikom novinaru Insajdera.

Prema podacima do kojih su došli novinari televizije N1, od 1995. godine u fabrici „Milan Blagojević - Namenska“ do danas poginulo je 18 radnika.

Najveća nesreća desila se 1997. kada je stradalo osam radnika, a za šta je Sud u Čačku tek 15 godina kasnije osudio dvojicu rukovodilaca zaštite na radu na 14 i 12 meseci zatvora.

Direktor Radoš Milovanović tada je oslobođen krivične odgovornosti.

Izvor: Insajder