Slučaj nesreće u „MB – Namenska“: Svedok priznao da je menjao iskaz zbog straha od gubitka posla

Jedan od svedoka u slučaju nesreće u fabrici oružja „Milan Blagojević – Namenska“  nakon koje su preminula dva radnika, tokom saslušanja u tužilaštvu je potvrdio da je menjao svoj prvobitni iskaz zbog straha od gubitka posla, navodi se u zapisniku sa saslušanja u koji je Insajder imao uvid.

Milan Blagojević Namenska

Naime, odmah nakon nesreće,  Marko Mitrović, radnik fabrike i svedok, dao je 17. jula izjavu MUP-u u kojoj je istakao kršenje brojnih procedura zaštite na radu, a pre svega da je u magacinu u kome se desila nesreća bilo četiri puta više baruta nego što je maksimalno predviđeno.

Međutim, samo dan kasnije, Mitrović je promenio iskaz, negiravši da su bilo kakve procedure promenjene, istakavši da je „od požara u šoku i pod stresom“ zbog čega ne može da se seti koliko je u stvari bilo baruta u magacinu.

Ipak, na saslušanju 22. maja ove godine pred tužilaštvom, Mitrović je ponovio svoj prvobitni iskaz u kojem je rekao da su načinjeni propusti, ponovivši da je bilo više od četiri puta više baruta nego što je predviđeno. On je izjavio da je baruta bilo oko dve tone, iako je 450 kilograma predviđeni maksimum.

Takođe, naveo je da su poslovođe sa ovim kršenjem procedura bili upoznate, a dodao je i da burići u kojima je vršen transport baruta nisu imali ni poklopce niti obavezne antistatik vreće, kao i da te noći nije radio hidrant za gašenje požara.

Mitrović je za Insajder izjavio da iskaz promenio zbog straga da će izgubiti posao.

„Plašio sam se da ne ostanem bez posla, jer je nekoliko radnika odmah nakon nesreće, nakon što su na zboru kritikovali uslove rada, dobili otkaze. Na mene direktor nije direktno vršio pritisak, ali u nekoliko navrata pojedini rukovodioci su mi sugerisali da je bolje da se ne mešam u stvari koje me se direktno ne tiču“, kaže Mitrović za Insajder.

Podsetimo, sredinom jula u u fabrici „Milan Blagojević – Namenska“ desila se eksplozija ispred pogona za proizvodnju raketnih goriva, nakon čega su preminula dva radnika – Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović.

Vladimir Todorić, advokat porodice Milivojević, čiji je sin poginuo nakon nesreće u fabrici, podneo je tužiocu zahtev za pritvor direktora preduzeća Radoša Milovanovića zbog mogućeg uticaja na svedoke, a kao argument za pritvor navodi se slučaj svedoka Marka Mitrovića.

Otkaz radnicima koji su krivili firmu za nesreću?

Pojedini radnici koji su tvrdili da je u magacinu u kome se desila nesreća bilo „oko 1.500 do 2.000 kilograma baruta“, iako je predviđeno maksimalno 450 kilograma, kao i da je u buradi bilo 60-70 umesto 30 kilograma koliko je predviđeno – dobili su otkaz nekoliko nedelja nakon nesreće.

Radnici P. J. i B. K. u svojim izjavama policiji u koje je Insajder imao uvid, naveli su da je u magacinu u kome se desila nesreća bilo „oko 1.500 do 2.000 kilograma baruta“, iako je predviđeno maksimalno 450 kilograma.

Radnik Nikola Živković koji je bio u smeni kada se nesreća dogodila, rekao je ranije za Insajder da je zajedno sa još nekoliko radnika nakon nesreće otišao na bolovanje zbog pretrpljenog šoka, međutim, dva dana kasnije uručen mu je otkaz. Tvrdi da je razlog to što je kritikovao nepravilnosti u fabrici.

Novinari Insajdera su pre nekoliko meseci rukovodstvu fabrike postavili pitanja koliko radnika je otpušteno i po kom osnovu od 14. jula, kao i koliko je novih angažovano nakon 14. jula. Međutim, odgovor na pitanja nismo dobili, već nam je predočena procedura zapošljavanja i otpuštanja u ovoj fabrici za proizvodnju oružja.

Počela saslušanja, naloženo novo veštačenje 

Slučaj je i dalje u fazi predistražnih radnji. Međutim, obavljena su saslušanja osumnjičenih i svedoka. Takođe, tužilaštvo je naložilo novo veštačenje s obzirom da su u prvom uočeni nedostaci zbog čega je osporeno.

Pored svedoka, tužilaštvo je 22. maja ove godine saslušalo osumnjičene direktora preduzeća Radoš Milovanovića i njegove podređene Radišu Kovačevića, Vladimira Lončerevića, Božu Miloševića, Tomu Stojića i Gorana Jaćimovića. Svi se terete za teško delo protiv opšte sigurnosti koje se procesuira po krivičnom zakoniku, a za koje je maksimalna kazna osam godina zatvora.

Tokom saslušanja, svi neposredni svedoci, među kojima je i Mitrović, naveli su da je u magacinu u kome se desila nesreća bilo „oko 1.500 do 2.000 kilograma baruta“, iako je predviđeno maksimalno 450 kilograma.

Svedoci su naveli i da su burići bili kartonski bez obaveznih antistatik vreća i poklopaca, kao i da su težili između 60-70 kilograma, iako je predviđeno 35 kilograma.

Tog dana nije radio ni protivpožarni sistem niti hidrant, a radnici nisu imali adekvatna protivpožarna odela.

Prema dosadašnjem istraživanju Insajdera, a na osnovu uvida u zvanična dokumenta i službene beleške,  u objektu ispred kojeg se desila nesreća bilo je pet puta više baruta od dozvoljenog, burići koji su eksplodirali težili su duplo više od predviđenog i nisu imali obavezne antistatik vreće, dok istovremeno radnici nisu imali potrebnu zaštitnu opremu iako su, prema izjavama svedoka, više puta to zahtevali od nadređenih u firmi.

Da su postojale velike nepravilnosti indirektno je potvrdilo i samo preduzeće „Milan Blagojević – Namenska“ s obzirom da su odmah nakon pogibije radnika nabavili nedostajuće prohromske buriće sa antistatik vrećama, protivpožarna odela, uveden je video-nadzor i izbačen je višak polica iz magacina.

Insajder: Sporni objekat nije imao ni upotrebnu dozvolu

Prema dokumentima u koje su novinari Insajdera imali uvid, čak ni sam objekat u kom je bio smešten magacin i ispred kog je došlo do nesreće, nije ni trebalo da bude u funkciji jer nema upotrebnu dozvolu.

Objekat E 03-A je izgrađen samo nekoliko meseci pre nesreće, a kako se navodi u službenoj belešci MUP-a za vanredne situacije, objekat nema upotrebnu dozvolu, odnosno potvrdu o usklađenosti realnog stanja sa projektom i tehničkim propisima u pogledu predviđenih mera zaštite od požara.

„Objekat E 03 sa delovima A i B, sa opremom i instalacijama počeo je sa probnim radom, ali pravno lice „Milan Blagojević – Namenska“ nije dostavilo na uvid dokument nadležnog organa kojim se potvrđuje usklađenost izvedenog objekta i instalacija sa projektnom dokumentacijom i tehničkim propisima (upotrebna dozvola objekta)“, navodi se u belešci u koju je Insajder imao uvid.

Takođe, za proveru funkcionalnosti sistema za gašenje požara u objektu nije izdat pozitivni nalaz jer na uvid nije data atestna dokumentacija i tehnička dokumentacija za koju je bilo potrebno pribaviti saglasnost nadležnog sektora MUP-a.

Novinari Insajdera su u februaru ove godine pitali direktora preduzeća Radoša Milovanovića, koji je na čelu firme skoro 30 godina, kako je objekat koji nema upotrebnu dozvolu mogao uopšte biti u upotrebi, međutim, on je odbio da odgovori.

„Doviđenja! Pusti me, čoveče, na miru!“, rekao je Milovanović tom prilikom novinaru Insajdera.

Prema podacima do kojih su došli novinari televizije N1, od 1995. godine u fabrici „Milan Blagojević - Namenska“ do danas poginulo je 18 radnika.

Najveća nesreća desila se 1997. godine kada je stradalo osam radnika, a za šta je Sud u Čačku tek 15 godina kasnije osudio dvojicu rukovodilaca zaštite na radu na 14 i 12 meseci zatvora.

Direktor Radoš Milovanović tada je oslobođen krivične odgovornosti.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.