SPC: Preminuo patrijarh srpski Irinej

Patrijarh srpski Irinej preminuo je jutros nešto posle sedam časova, saopštila je Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Patrijrh Irinej Foto: Srđan Ilić

„U petak, 20. novembra 2020 godine u 7:07 časova u Vojnoj kovid bolnici Karaburma u Beogradu upokojio se u Gospodu Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović)“, saopšteno je na sajtu SPC.

Dodaje se da će o detaljima u vezi sa sahranom patrijarha javnost uskoro biti obaveštena. 

Juče je iz Vojne bolnice na Karaburmi saopšteno je da se njegovo stanje pogoršava.

Patrijarh se od 4. oktobra nalazio u bolnici.

On i episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije su na koronavirus testirani svega nekoliko dana nakon sahrane mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija koja je održana u Podgorici u prisustvu velikog broja vernika i uz masovno kršenje epidemioloških mera.

Brojni građani su celivali kovčeg, a mnogi nisu imali maske niti je održavana distanca. Takođe, tokom obreda sahrane kovčeg s telom Amfilohija koji je preminuo od posledica koronavirusa bio je otvoren.

Deset godina na mestu patrijarha SPC

Irinej (Gavrilović) rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav.

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku.

Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za profesora Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora oktobra meseca 1959. godine u manastiru Rakovica, od njegove svetosti patrijarha srpskog Germana, primio je monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Istog meseca na dan svete Petke, 27. oktobra 1959. godine, u crkvi Ružici na Kalemegdanu rukopoložen je u čin jeromonaha. Dok je radio kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji upućen je na postdiplomske studije u Atinu. Zatim, 1969. godine postavljen je za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog, odakle se vraća u Prizren i gde je postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije. Sa te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa njegove svetosti patrijarha srpskog sa titulom episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije 1975. godine izabran je za episkopa niškog.

Na svetom Arhijerejskom Saboru Srpske pravoslavne crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.