Stefanović: Privedeni vlasnik Jovanjice nije zvao ni mene ni Andreja Vučića

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na konferenciji za novinare naveo je da je policija noćas na graničnom prelazu Preševo zaplenila 7,8 kilograma heroina i uhapsila albanskog državljanina zbog sumnje da je trgovao drogom. On je takođe objasnio kako je otkrivena plantaža marihuane na imanju Jovanjica kod Stare Pazove. Ministar je na konferenciji za novinare potvrdio i informacije koje je pre više od sedam dana objavio Insajder, a koje se odnose na dozvolu države da se u staklenicima "Jovanjice" proizvodi industrijska konoplja.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović

Ministar policije objasnio je da je 13. novembra policija zaustavila vozilo sa zvučnom i svetlosnom signalizacijom, i da je prilikom pretresa kod jedne od osoba pronađena falsifikovana isprava.

”Ista takva, originalna, sa tim brojem, zaista postoji kod jednog policajca. Kasnijim veštačenjem je utvrđeno da je ova koja je pronađena, falsifikovana”, rekao je Stefanović pokazuju fotografije falsifikovane isprave.

On je naveo da su policajci istog dana uhapsili nekoliko ljudi, zaplenili šta je bilo potrebno, i obavestili tužioca o celom slučaju.

Stefanović je istakao da se policija neko vreme nije oglašavala o hapšenju jer su istražne radnje bile u toku.

„Nisam se slikao kada smo zaplenili ni tonu marihune. Nije moj posao da se slikam pored zaplenjenog narkotika već da policajcima obezbedim da rade svoj posao“ , naveo je Nebojša Stefanović.

Kako je rekao, u slučaju Jovanjica policija je došla do svakog papira i zaplenjeni su svi mobilni telefoni.

„Utvrdili smo po dokumentaciji da je poslovni odnos firma Jovanjica sa privrednim društvom Superior iz Velike Plane. To društvo je dobilo dozvolu da se bavi proizvodnjom industrijse konoplje i to im je odobreno u aprilu ove godine. Odobreno im je da koriste jednu od parcela u Staroj Pazovi u Jovanjici. Proveravanje daljeg odnosa između dva ova privredna društva će uslediti po nalogu tužilaštva“ , rekao je ministar policije Nebojša Stefanović.

On je odbacio optužbe da je Koluvija, nakon privođenja, zvao predstavnike vlasti kao i brata predsednika Srbije.

„Tog osumnjičenog Koluviji nisam nikada u životu sreo, čuo, niti se sa njim rukovao. Ni slučajno. Nijedan poziv nije bio upućen Andreju Vučiću ni tog dana ni šest meseci unazad. Niti jedan, niti su se oni sreli niti viđali, niti to bilo gde može da se vidi“ , naveo je Stefanović.

Na pitanje novinara kako je moguće da prvooptuženi Koluvija ima lažnju policijsku legitimaciju još od 2009. godine, ministar policije je rekao da je moguće da je nije koristio.

„Ako je nije koristio niti je ikome pokazivao već je uslovno rečeno držao u džepu. Ono što je dobro što je policija posumnjala u verodostojnost, privela čoveka i utvrdila postojanje ostalih krivičnih dela što se tiče toga“ , rekao je Stefanović.

Podsetimo, mediji su prvo pre dve nedelje preneli nezvanične informacije da su privedene osobe u Staroj Pazovi zbog plantaže marihuana. Nekoliko dana nasije, ove informacije potvrđene su i Insajderu u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Kako su saopštili, 15. novembra doneta je naredba o sprovođenju istrage protiv devet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su od januara do novembra 2019. u staklenicima privrednog društva „Jovanjica“ uzgajali opojnu drogu kanabis. Svih devet lica je saslušano u Tužilaštvu za organizovani kriminal i svima je sud, na predlog tužilaštva, odredio pritvor.

Tada je Insajder otkrio i da je od aprila ove godine u staklenicima ove firme dozvoljeno da se proizvodi industrijska konoplja. To se vidi iz rešenja Ministarstva poljoprivrede u šta je Insajder imao uvid. Naime, dozvolu za gajenje industrijske konoplje dobila je zapravo firma Superior iz Velike Plane i to da u laboratoriji selektuje i oplemenjuje seme, dok je proizvodnja same industrijske konoplje planirana u staklenicima firme „Jovanjica”.

Tek nekoliko dana kasnije, usledilo je saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova da je policija na poljoprivrednom dobru u blizini Stare Pazove pronašla ilegalnu laboratoriju za proizvodnju marihuane u veštačkim uslovima i zaplenili 649,4 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljiku ove opojne droge u sirovom stanju ukupne težine 3.954 kilograma.

Pretresom prostorija policija je, kako je saopšteno, pronašla i jedan pištolj i jedan revolver, a za još jednom osobom raspisala potragu.