Strukovna udruženja: Povratak na konsultacije o Ustavu tek nakon objavljivanja teksta Nacrta

Strukovna udruženja i nevladine organizacije koje se bave pravosuđem spremne su da se vrate za pregovarački sto kada dobiju Nacrt izmena Ustava, poručeno je danas sa skupa "Nastavak reforme pravosuđa kao uslov za članstvo u EU". Prethodno su Udruženje tužilaca, Društvo sudija i nekoliko nevladinih organizacija napustili učešće u dijalogu povodom ustavnih promena u organizaciji Ministarstva pravde.

Ustav

Direktor JUKOM-a Milan Antonijević rekao je da su konsultacije koje organizuje Ministarstvo pravde napuštene jer učesnici nemaju jasan odgovor kako Vlada vidi izmenu Ustava.

"To je nešto što smo očekivali od trenutka kada smo kao deo građanskog društva podneli svoje predloge i očekujemo komentar već više meseci i jasan papir kako Vlada vidi izmenu Ustava", rekao je Antonijević napominjući da to nije bitno samo njima već i građanima.

Građani, kako je rekao, moraju da znaju kako izgleda Nacrt izmene Ustava u kom delu se on menja, da li će zaista garantovati nezavisnost pravosuđa i da li će otvarati i neka druga pitanja o kojima se danas i u stručnoj javnosti i delovima građanskog društva razgovara, ne samo o pravosuđu već i o drugim pitanjima na koja je ranije ukazano da nisu dobro urađena.

"Uslov za vraćanje za sto je da dobijemo papir sa konkretnim Nacrtom promene Ustava, da imamo dovljno vremena da o njemu razgovaramo, a ne da on ne bude prvo upućen Venecijanskoj komisiji.

"Najpre treba da u našem društvu razgovaramo o preglogu i da nakon naših zaključaka uputimo Nacrt međunarodnoj zajednici na stručno mišljenje", zaključio je Antonijević.

Što se tiče nezavisnosti pravosuđa, direktor JUKOM-a smatra da ona mora da se garantuje postojanjem nezavisnih institucija koje vrše izbor sudija i tužilaca.

"Mislim na Visoki savet sudstva (VS S) i Državno veće tužilaca (DVT) kao tela koja moraju bez uticaja politike donose odluke o vršiocima pravosudnih funkcija. Takođe treba da se izuzme uticaj parlamenta iz procesa donošenja odluke o izboru sudija i tužilaca", rekao je Antonijević.

Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca Srbije kaže da se strukovna udruženja boje premeštanja političkog uticaja kroz izmene Ustava.

"Ključno je da mi smatramo da se sada traži model relokacije političkog uticaja. Do sada su to bili vlada i parlament a sada se pokušava da se kroz smanjenje broja sudija i tužilaca u postojećim VSS i DVT izvrši premeštanje uticaja na izbor sudija i tužilaca", rekao je Stefanović.

Ministarstvo pravde: Nacrt do kraja godine

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da cilj ustavnih izmena, koje se odnose na oblast pravosuđa, nisu samo zadovoljne sudije i tužioci već i da se povrati poverenje građana u pravosudni sistem.

"Pozivam ih da učestvuju i kažu svoje mišljenje", rekla je ministarka i dodala da će se tekst nakon formulisanja predloga naći u javnoj raspravi i prosleđen na mišljenje Venecijanskoj komisiji.

Iz ministarstva pravde za Insajder navode da bi Nacrt izmena Ustava trebalo da bude završen do kraja godine.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.