Sud privremeno zabranio uredniku Informera da o Đilasu objavljuje informacije kojima se krši pravo na dostojanstvo i pretpostavku nevinosti

Viši sud u Beogradu izrekao je privremenu meru kojom se uredniku Informera Draganu J. Vučićeviću zabranjuje da u tom dnevnom listu ponovo objavi informacije kojim se krše prava Dragana Đilasa na dostojanstvo ličnosti i pretpostavku nevinosti. Kako se može videti u rešenju Višeg suda koje je medijima dostavila Stranka slobode i pravde, to se odnosi na objave da je Đilas „dok je bio na vlasti sam sebi namestio 618.688.269 evra i u džepove strpao stotine miliona evra“.

Palata pravde / Foto: Srđan Ilić

U rešenju se navodi da su takve tvrdnje već objavljene u Informeru 30. maja 2020. godine, pod naslovom „I jadno i bedno, Đilas dao 100 evra u humanitarne svrhe, pa se time hvali na Tviteru“.

Privremena mera ostaje na snazi do okončanja postupka Đilasa protiv Vučićevića.

Navodi se i da će Vučićević, ako prekrši ovu sudsku zabranu, Đilasu morati da plati 100.000 dinara.

Slična mera je nedavno izrečena u postupku koji je programski direktor Televizije N1 Jugoslav Ćosić pokrenuo protiv odgovornog urednika dnevnih novina Kurir i portala kurir.rs, zbog objavljivanja informacija kojima se vređa dostojanstvo njegove ličnosti.

Viši sud je takođe do okončanja postupka odredio privremenu meru zabrane ponovnog objavljivanja takvih informacija, do pravnosnažnog okončanja sudskog postupka, saopštio je ranije N1.

Sudsko veće Višeg suda u Beogradu odbilo je potom prigovor odgovornog urednika dnevnih novina Kurir i portala Kurir.rs i potvrdilo prvostepeno rešenje.

Postupak se vodi zbog tekstova koji su tokom aprila objavljivani u dnevnim novinama Kurir i na portalu kurir.rs, a u kojima su iznete neistinite i uvredljive informacije o Ćosićevom radu i profesionalnom integritetu.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.