SZO pozvala države da u ime opšteg dobra raskinu bilateralne ugovore s proizvođačima vakcina

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je u petak pozvala na veću solidarnost sveta u borbi protiv kovida19 i zatražila od bogatih zemalja da prestanu da zaključuju "bilateralne ugovore" s farmaceutskim kompanijama koje proizvode vakcine.

Tedros Adanom Gebrejesus, Svetska zdravstvena organizacija Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP/Betaphoto

"Zahtevam od proizvođača da daju prioritet distribuciji vakcina kroz mehanizam Kovaks koji su uspostavile SZO i njeni partneri", rekao je novinarima u Ženevi šef te agencije UN Tedros Adhanom Gebrejesus.

"Pozivam države i proizvođače da prestanu sa zaključivanjem bilateralnih ugovora na štetu kampanje Kovaks ", insistirao je on.

Šef SZO takođe je zatražio od država koje su naručile više vakcina nego što im je potrebno, da ih "odmah daju (...) kampanji Kovaks koja je spremna da ih odmad distribuira na pravičan način".

"Nacionalizam u oblasti vakcina šteti svima", rekao je on, žaleći se da su vakcine počele da stižu u premalo siromašnih zemalja.

Evropska unija, na udaru kritike zbog sporog početka kampanje vakcinacije, ove nedelje je udvostručila porudžbine vakcine "Fajzer-BioNTeh".

Izvor: Beta-AFP