Tatjana Vojtehovski o Insajderu uz konstrukcije

U večerašnjoj emisiji Život priča, koja je emitovana na TV Prva, autorka te emisije Tatjana Vojtehovski iznela je brojne konstrukcije o radu novinara koji su pripremali serijal Prevera veka, o zloupotrebama u Kolubari, i to bez ikakve prethodne provere informacija kod autora i novinara emisije Insajder.  

Činjenica je da je porodica bivše novinarke B92 i Insajdera Tanje Janković brutalno pretučena na svadbi u Vranju u septembru 2012. i da sudski postupak još nije ni počeo. U tom trenutku novinarka već godinu dana nije bila novinarka Insajdera i B92. Incident u Vranju se desio godinu i po dana posle emitovanja serijala Insajder. Tanja Janković  je tada izjavila da napad na njenu porodicu nema veze s njenim prethodnim poslom u Insajderu i da su to mediji pogrešno povezali.   

Tanja Janković postala je saradnica redakcije Insajdera tokom 2010, na preporuku tadašnjih urednika B92. Predložila je da se radi tema o zloupotrebama u Kolubari. Taj serijal radio je ceo tim novinara, a glavna novinarka na serijalu bila je Irena Stević, što se vidi i na odjavnoj špici svake emisije iz tog serijala. 

Već posle prve emisije Dragan Marković Palma počinje da iznosi tvrdnje da mu je Jankovićeva preko Ivice Tončeva tražila novac da bi bio izbačen deo o njemu iz emisije.  S obzirom na to da Jankovićeva kao saradnica na serijalu nije odlučivala o tome šta će biti emitovano u emisiji, urednici Insajdera zaključili su da je to sve laž i odlučili da to dokažu tako što će snimiti telefonske razgovore s Markovićem i Tončevim. Taj snimak, u cilju zaštite novinarke Tanje Janković, emitovan je na programu TV B92 2011.

Zbog emitovanja telefonskih razgovora od pre šest godina, u večereašnjoj emisiji moglo je da se zaključi da je novinare i urednike Insajdera Jankovićeva obavestila da joj je neko nudio milion evra da se priča o Kolubari stopira, ali i da je njena porodica zbog tog serijala napadnuta.

Advokati Insajdera, već posle najave emisije, upozorili su autorku emisije Tatjanu Vojtehovski i urednistvo TV Prva da novinari Insajdera nisu znali da je ikada bilo kom njihovom novinaru uopšte nuđen novac, kao što ih nikada, do danas, Tanja Janković nije obavestila da je motiv za napad na njenu porodicu bio rad na serijalu Kolubara.

Podsetimo, večeras, šest godina kasnije, u emisiji Život priča, koja je emitovana na TV Prva, objavljena je izjava bivše novinarke Insajdera Tanje Janković da joj je nuđeno milion evra da bi se stopirao serijal Kolubara.

Tanja Janković ovakvu informaciju nikome od urednika B92 i Insajdera nikada nije prijavila. Pozvali smo Tanju Janković pošto je objavljena najava emisije, s pitanjem zašto ovo sada prvi put čujemo. Jankovićeva nam je tada rekla da nikome nije htela da kaže ništa o ponudi iz 2010. zato što je mislila da će biti skinuta sa rada na serijalu.  Na pitanje zašto nam nije nikada rekla da sumnja da je njena porodica napadnuta zbog serijala Kolubara, Tanja Janković je rekla da je tek nedavno shvatila da je to povod.

Serijal Prevara veka o pljački u Kolubari emitovan je na TV B92 u januaru 2011.

Zbog načina na koji je Tatjana Vojtehovski zloupotrebila i u pogrešan kontekst stavila delove iz serijala Kolubara, redakcija Insajdera priprema novu emisiju o svemu tome, ali s činjenicama. 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.