Turski zvaničnik za CNN: Telo saudijskog novinara isečeno na komade

Telo nestalog novinara “Vašington posta“ i kritičara saudijskih vlasti Džamala Kašogija isečeno je na komade nakon što je ubijen, prenosi CNN navode turskog zvaničnika. Kašogi je poslednji put je viđen kako ulazi u saudijski konzulat u Turskoj 2. oktobra i od tada se vodio kao nestao.

Džamal Kašogi

“O tome da je telo novinara isečeno posle smrti prvi je preneo Njujork tajms, a CNN je dodao da je jedan turski zvaničnik to potvrdio pošto je izvršena pretraga konzulata“, preneo je index.hr.

Agencija AP je ranije objavila kako turske vlasti imaju dokaze da je novinar ubijen u konzulatu.

Rojters je takođe izvestio da su u ponedeljak uveče turski istražitelji ušli u konzulat i vršili pretragu koja je trajala devet sati.

Kako je ranio objavljeno, Kašogi je nestao je 2. oktobra, kada je otišao u konzulat u Istanbulu da uzme dokumenta za venčanje.

On je od prošle godine živeo u SAD, gde se sklonio iz straha da ne bude uhapšen. Za Vašington post je pisao o Saudijskoj Arabiji, kritikujući njenu vojnu intervenciju u Jemenu, nedavni diplomatski spor s Kanadom i hapšenja aktivista za prava žena.

Agencija Rojters je javila da je Kašogi ubijen u konzulatu nakon što je nekoliko dana proveo kao zatočenik. Istu tvrdnju objavila je i Asocijacija turskih i arapskih medija.

Turski zvaničnici su saopštili da veruju da je 15 Saudijaca koji su u Istanbul stigli 2. oktobra povezano sa Kašogijevim nestankom i ubistvom.

Saudijska Arabija je demantovala takve navode, ali nisu izneli nijedan dokaz da je Kašogi napustio konzulat.

Kašogijeva verenica, koja ga je čekala ispred konzulata, rekla je da nije videla njegov izlazak.

Nestanak novinara prouzorkovao je diplomatski rat između Saudijske Arabije i SAD. Saudijska Arabija je upozorila da će odgovoriti na svaku pretnju i eventualnu meru, posle izjave predsednika SAD Donalda Trampa da će "žestoko kazniti" Rijad ako se ustanovi njegova odgovornost za nestanak novinara.

Izvor: B92, CNN