Tužilaštvo se žalilo na odluku suda o puštanju Simonovića iz pritvora

Drugo osnovno javno tužilaštvo uložilo je žalbu na odluku suda da ukine pritvor predsedniku opštine Grocka i funkcioneru SNS-a Dragoljubu Simonoviću, potvrđeno je za Cenzolovku.

Viši sud i tužilaštvo u Beogradu Foto: Srđan Ilić

Sudija Dejan Garić iz Drugog osnovnog suda je za Cenzolovku izjavio da će taj sud žalbu tužilaštva razmatrati početkom sledeće nedelje.

Simonović je uhapšen 25. januara pod sumnjom da je naložio paljenje kuće novinara Jovanovića.

Posle nešto više od mesec dana provedenih u pritvoru, Simonović je juče pušten da se brani sa slobode, jer je Drugi osnovni sud u Beogradu odbio predlog da mu se pritvor produži.

Avokatica Milana Jovanovića Ana Matić Alimpijević kaže da je tražila od tužilaštva da podnese predlog sudu da osumnjičenima zabrani prilaz novinaru iz Vrčina i njegovoj porodici. Ona navodi i da su osumnjičeni Aleksandar Marinković i Igor Novaković više puta u toku istrage, dok su bili u pritvoru, menjali iskaze.

Kuća novinara Milana Jovanovića zapaljena je 12. decembra prošle godine, nakon što su na garažu koja se nalazi u dvorištu nepoznati napadači s kapuljačama na glavi bacili dva molotovljeva koktela. U požaru je osim kuće od 200 kvadrata i garaže izgoreo i automobil. Novinar i njegova supruga su uspeli da se spasu tako što su pobegli kroz prozor.

Zbog sumnje da su zapalili kuću novinara Milana Jovanovića iz Grockepolicija je prethodno uhapsila tri osobe - Aleksandra Marinkovića, Igora Novakovića i Bojanu Cvetković Šijacki. Šijacki je u međuvremenu osuđena na šest meseci kućnog pritvora, uz obavezu nošenja "nanogice", kao i na novčanu kaznu od 50.000 dinara, pošto je sklopila sporazum s tužilaštvom o priznanju krivičnog dela. Marinković i Novaković su 22. februara pušteni da se brane sa slobode.

Uprkos teškim optužbama, Dragoljub Simonović je i dalje predsednik Opštine Grocka. Na pitanje novinara da li će biti smenjen, zamenik gradonačelnika Beograda i funkcioner Srpske napredne stranke Goran Vesić izjavio je da Grad nema te ingerencije, kao i da je smena pitanje za Opštinski odbor SNS u Grockoj.

Na čelu tog odbora, međutim, nalazi se upravo Dragoljub Simonović, pa je malo verovatno, ukoliko ne podnese ostavku, da će sam inicirati svoju smenu.

Izvor: Cenzolovka, Insajder