Tužiteljka za ratne zločine: Predmet Žuta kuća i dalje aktivan, čekamo Sud za zločine OVK

Snežana Stanojković, tužiteljka za ratne zločine, izjavila je da je to tužilaštvo preuzelo 761 predmet sa Kosova i Metohije, i oni su uvedeni u odgovarajuće upisnike i raspoređeni obrađivačima na dalje postupanje.

Snežana Stanojković Foto: Srđan Ilić

Ona je u intervjuu za list Politika od četvrtka rekla da je i predmet trgovine ljudskim organima, poznat kao "žuta kuća" i dalje aktivan, ali da se čeka početak rada Specijalnog suda za zločine OVK i njegovo postupanje u tom slučaju.

"Treba sačekati početak rada takozvanog suda za OVK i videti hoće li u vezi sa ovim događajima biti podignute neke optužnice. O svedoku ne bih govorila", rekla je tužiteljka.

Govoreći o proširenju istrage koju tužilaštvo vodi protiv premijera Kosova Ramuša Haradinaja, ona je navela da nisu u pitanju događaji za koje je on bio optužen pred Haškim tribunalom i zbog čega je uhapšen u januaru prošle godine u Švajcarskoj.

Stanojković je navela i da nije zadovoljna dinamikom suđenja za zločin u Srebrenici, kao i da niko iz Hrvatske nije kontaktirao sa tužilaštvom povodom vazdušnog napada na Banatske dvore, za šta su nedavno optuženi bivši oficiri JNA.

Upitana kako komentariše primedbe da je Tužilaštvo za ratne zločine više bilo usredsređeno na procesuiranje osumnjičenih srpske nacionalnosti, nego na srpske žrtve, ona je odgovorila da tužilaštvo treba da goni sve počinioce ratnih zločina, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

Kako je Insajder ranije pisao, Srbija je imala tužioca za ratne zločine do 31. decembra 2015. kada je tužilac Vladimir Vukčević otišao je u penziju. Nova tužiteljka za ratne zločine Snežana Stanojković izbarana je tek 15. maja prošle godine, a penaest dana kasnije položila je zakletvu.

Upravo zbog činjenice da Srbija nije imala tužioca za ratne zločine ukinuta je jedina srpska optužnica za zločin u Srebrenici. Tek nakon nekoliko meseci suđenje je ponovo počelo, a optužnicu je potpisala nova tužiteljka.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.