U Srbiju stigle prve doze ruske vakcine Sputnjik V

U Srbiju je stiglo 2.400 doza ruske vakcine Sputnjik V, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek. Vakcinacija se očekuje u prvim danima nove godine.

Prvi kontigent od 2.400 doza ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V stigao je danas u Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak u Beogradu Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

"Srbija trenutno ima dve vakcine dva različita proizvođača i dejstva. Jedna je RNK vakcina, a druga je bazirana na adenovirusu. Zajedničko je da su obe vakcine izuzetno kvalitetne, bezbedne i daju dobre rezultate", rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek novinarima ispred Instituta Torlak.

On je naveo da Srbija sada ima dva jaka aduta i da može mnogo ozbiljnije da se suprotstavi kovidu-19.

"Da konačno završimo priču sa ovom epidemijom i počnemo normalno da živimo, jer su nam i zdravstveni radnici na prvoj liniji fronta umorni, ali i cela nacija", rekao je Đerlek.

Apelovao na građane da se što masovnije odazovu vakcinaciji i najavio veće količine vakcina od sredine januara.

Prethodno je ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je ispitivanje ruske vakcine u Agenciji za lekove i medicinska sredstva pri kraju i da se očekuje da bude završeno u prvim danima nove godine, prenosi Sputnjik.

U Srbiji je 24. decembra počela vakcinacija protiv koronavirusa vakcinom kompanija Fajezer/Biontek. Prema najavama zvaničnika, u januaru se očekuje još milion doza.

Građanima Srbije će, kako je više puta ponovio predsednik Aleksandar Vučić, biti obezbeđene sve vakcine koje budu bile dostupne i odobrene, kako bi mogli da biraju koju će primiti.

Izvor: Insajder, Sputnjik

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.