U svetu se ponovo uvode restriktivne mere zbog koronavirusa

Svetska zdravstvena organizacija izvestila je da je u petak zabeležen rekordni porast broja slučajeva koronavirusa na globalnom nivou, jer je tokom protekla 24 časa registrovano ukupno 284.196 novih slučajeva. U svetu se zato ponovo uvode restriktivne mere poput kotrole putnika u Evropi, restrikcije za strane studente u SAD, obavezno korišćenje maske…

Koronavirus, kovid19, ilustracija Foto: Pixabay.com

Najveći porast novozaraženih zabeležen je u Sjedinjenim Američkim Državama, Brazilu, Indiji i Južnoj Africi, navedeno je u izveštaju SZO, preneo je Rojters.

Prethodni rekord u broju novih slučajeva zabeležen je 18. jula kada je iznosio 259.848.

Broj smrtnih slučajeva porastao je za 9.753, što je najveći broj preminulih u jednom danu posle 30. aprila kada je bilo registrovano 9.797 smrtnih slučajeva.

Tokom jula prosečan broj preminulih bio je oko 5.000, dok je junu taj broj iznosio oko 4.600.

Američke vlasti su zbog pandemije obustavile izdavanje viza stranim studentima. Oni više ne mogu da udju u SAD ako su im predavanja onlajn, a tako će zbog korona virusa biti na mnogim univerzitetima. U SAD ima oko milion studenata.

U SAD se sve više uvodi obavezno korišćenje maske, posebno u zatvorenom prostoru, kao što su supermarketi.

U Evropi je od korona virusa umrlo 207.118 ljudi, a zaraženo je više od tri miliona.

"Sigurno zabrinjava nedavna ponovna pojava širenja KOVIDA-19 u nekim zemljama posle ublažavanja mere distanciranja", izjavio je neimenovani portparol SZO.

Ta organizacija je pozvala evropske zemlje na oprezno ublažavanje restriktivnh mera i da ih ponovo uvode ukoliko je to neophodno.

Nekoliko evropskih zemalja pojačalo je kontrole putnika. Nemačka nudi besplatne testove na virus putnicima koji se vraćaju u tu zemlju.

Francuska, gde se povećava broj zaraženih, uvela je obavezne testove za putnike iz 16 zemalja. Francuski premijer Žan Kasteks (Jean Castex) pozvao je gradjane da izbegavaju putovanje u špansku pokrajinu Kataloniju, gde je takodje registrovan povećan broj inficiranih.

Norveška je ponovo uvela restrikcije za putnike iz Španije.

U Belgiji je umrla trogodišnja devojčica što je najmlađa žrtva virusa u toj zemlji gde se takođe ponovo širi zaraza.

I u Engleskoj je obavezno korišćenje maske u supermarketima, dok će od danas biti ponovo otvoreni bazeni i sportske sale.

U Brazilu je zaraženo više od 2,2 miliona ljudi. Gradske vlasti Sao Paula su odložile godišnji karneval, o čemu još razmišlja Rio de Žaneiro.

Situacija je posebno dramatična u Peruu gde je zdrvstveni sistem preopterećen u Arekipi, drugom gradu po veličini. Zaraženi pacijenti su u šatorima ili automobilima ispred bolnica, u nadi da će biti mesta za prijem.

U Nikaragvi je obavezno korišćenje maske, čak i za lepotice na takmičenju za Mis Nikaragve koje će biti bez publike.

Koronavirus se širi i drugde. U Indiji je za dan umrlo 740 osoba, a od početka pandemije oko 30.000 ljudi.

Neke zemlje su uvele delimične restriktivne mere. Oko deset miliona stanovnika Tokija pozvano je da ne izlazi iz domova tokom vikenda.

Kao redak znak optimizma u areni Verone u Italiji će danas biti prvi koncert, dok će u turističkom Brajtonu u Velikoj Britaniji početi pozorišne predstave napolju.

Izvor: Beta