Ubijen Oliver Ivanović

Lider Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda Oliver Ivanović ubijen je jutros iz vatrenog oružja jutros u Kosovskoj Mitrovici ispred svoje kancelarije, potvrdio je za Insajder njegov advokat i prijatelj Nebojša Vlajić.

Glavni tužilac Tužilaštva u Mitrovici Šićiri Sila potvrdio je za KTV da Ivanović nije preživeo napad. Na njega je, kako je rekao, pucano iz vozila u pokretu. 

"Poslali smo jedinice na teren. Prema prvim nezvaničnim informacijama koje smo dobili on je navodno upucan ispred njegove kancelarije. Jedinice su u bolnici i ispred kancelarija da to utvrdimo i službeno", rekao je za KoSSev zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti.

Ivanović je u bolnicu dovezen u besvesnom stanju. Lekari su pokušali da ga reanimiraju, ali je Ivanović podlegao povredama.

" Konstatovano je pet rana u gornjem delu grudnog koša koje su nanete vatrenim oružjem", rekao je direktor mitrovačke bolnice Milan Ivanović na konferenciji za novinare.

On je rekao da su lekari pokušali reanimaciju i da su preduzete sve potrebne mere, ali da od 8.30 do 9.15 časova nije došlo do uspostavljanja srčane funkcije nakon čega je konstatovana smrt.

Severni deo Kosovske Mitrovice blokirale su jake snage Kosovske policije koje tragaju za osobom koja je pucala na lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, javila je Beta. Prostor oko sedišta stranke je blokiran.

Funkcionerka GI Srbija, demokratija, pravda Ksenije Božović rekla je da je policija ispred prostorija stranke našla tri čaure metaka, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Po navodima svedoka, Ivanovića je ispred zgrade u kojoj su stranačke prostorije ugledala prolaznica posle čega je ubrzo stigla Hitna pomoć.

Oliver Ivanović ( rođen 1953)  je osnovnu i Mašinsko-tehničku školu završio u Kosovskoj Mitrovici. Bio je pitomac Vojne akademije u Zagrebu, ali je, zbog oštećenog vida,  napustio posle tri godine. Završio Mašinski fakultet u Mitrovici, a u Prištini je diplomirao i na Ekonomskom fakultetu.

Radio je u mitrovačkom transportnom preduzeću "TransKosovo", fabrici keramičkih pločica "Mozaik" i predstavništvu firme "Hepok" iz Mostara. Od 1991. do 1998. bio je na čelu sportskog centra u Kosovskoj Mitrovici. Na mestu zamenika generalnog direktora kompanije "Feronikl" iz Glogovca proveo je period do 2004., kada je postao direktor Nacionalne službe za zapošljavanje za Kosovo i Metohiju.

Bio je predsednik Izvršnog odbora za severno Kosovo Srpskog nacionalnog veća od 1999. S tog mesta smenjen je 2001. godine. Kad su vlade SRJ i Srbije formirale Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju, postavljen za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju.  Od 2008. nalazio se mestu državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju. Bio je član Socijaldemokratske partije koja više ne postoji. Bio je instruktor i međunarodni karate sudija. Bio je i predsednik karate kluba "Trepča".

Ivanović se od januara 2014. zajedno s još četvoricom Srba nalazio u pritvoru u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici gde se teretio za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. Optužnica je podignuta u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra 2014. godine.

Zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode Oliver Ivanović je 7. avgusta 2015. počeo štrajk glađu, a 14. avgusta zbog narušenog zdravlja prebačen je u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici. Potom je bio u kućnom pritvoru, a od aprila 2017. je određeno da se brani sa slobode

U februaru 2017. mu je ukinuta prvostepena presuda , a ponovljeno suđenje je počelo u avgustu prošle godine. U Sve vreme je tvrdio da se radi o montiranom političkom hapšenju i da nije odgovoran za dela koja mu se stavljaju na teret.

Na poslednjim izborima je predvodio svoju listu “Sloboda, demokratija, pravda” i podneo je krivične prijave zbog pritisaka kojima su kandidati te liste bili izlagani. Za to je optužio Srpsku listu. U to vreme mu je i zapaljen automobil.

Izvor: Kossev, Slobodna Evropa, Beta