Udruženje radnika na internetu: Vlada usvojila predlog koji je još nepovoljniji od onog koji smo ranije odbili

Predlog koji je Vlada usvojila 1. aprila još je nepovoljniji od onog koji je ponuđen u februaru, kada su članovi Udruženja radnika na internetu (URI) predlog odbili, a ključni problem je što se zaboravlja da će frilenseri, prema tom predlogu, morati da plaćaju tekuće obaveze, ali i dug, koji je sporan za ovu organizaciju, saopštio je URI.

Ilustracija, Foto: Pixabay

Otpis kamata „navodnog duga“ i priznavanje normiranih troškova u visini od 43 odsto, kao i uvođenje neoporezivog dela jesu zakonska obaveza Vlade, a ne ustupak, poručuju iz URI.

„Počev od 1. oktobra 2021. godine svaki frilenser koji tog meseca zaradi 1.000 evra, moraće prvo da plati 470 evra za tekuću obavezu, pa dodatno ratu reprograma za stari dug, oko 100 evra, što znači da ukupno poresko opterećenje za tog pojedinca nije samo rata, već i tekuća obaveza i dug zajedno, koji iznose oko 56 odsto primanja“, ukazuju u URI, uz napomenu da će i onima koji zarade 500 evra poresko opterećenje iznosi 38 odsto primanja.

Skreću pažnju i na to da poresko opterećenje progresivno skače kako plata raste, jer „gotovo da nema nikakvih poreskih olakšica predviđenih za period od 1. oktobra“.

„Vlada produžavanjem reprograma na 10 godina prikriva činjenicu da prosečan frilenser ne može da otplaćuje svoj dug, plaća tekuću obavezu i obezbeđuje osnovnu egzistenciju zagarantovanu Ustavom. Ne postoji nikakva izvesnost da će frilenser uopšte imati redovan posao narednih deset godina, a kamoli istu platu“, ističu u URI.

Smatraju i da predlog Vlade za rešenje statusa frilensera ukazuje na očiglednu nameru Vlade da frilenseri kao kategorija i nadalje ne postoje, što znači da ne postoji namera da se uredi njihov zakonski status.

„Cilj Vlade je da svi frilenseri postanu preduzetnici“, uvereni su u URI, i poručuju da su zato odbili predlog Vlade od 1. aprila.

Ta organizacija zakazala je kampovanje ispred zgrade Skupštine Srbije za 7. april, kao i protest za 8. april.

Novim zakonskim rešenjem koje je Vlada usvojila prošle nedelje utvrđena je visina normiranih troškova po osnovu prihoda od autorskih i srodnih prava i ugovorene naknade za izvršen rad na koje se porez plaća samooporezivanjem, a mesečni prihodi frilensera do iznosa od 32.000 dinara, ne bi bili oporezovani.

Iz Udruženja radnika na internetu poručili su da ovakva ponuda nije prihvatljiva i da pregovori i sudbina frilensera nije stvar za pijacu, dok je Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije saopštilo da je Vlada na pregovorima u velikoj meri prihvatila njihove predloge i sugestije.

Radnici na internetu prethodno su protestovali zahtevajući da se obustavi slanje rešenja za porez kojima se traži plaćanje poreza na zarade retroaktivno poslednjih pet godina i zahtevaju pravedno zakonsko regulisanje njihovih statusa. 

Posle saznanja da su građani koji ostvaruju honorarne prihode iz inostranstva dobili poziv da retroaktivno prijave i plate porez za nekoliko prethodnih godina, Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Poreske uprave Ministarstva finansija Srbije.

Izvor: FoNet, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.