Uhapšen navodni vođa crnogorskog Kavačkog klana

Jedan od navodnih vođa Kavačkog klana Slobodan Kašćelan uhapšen je u Češkoj, prenose crnogorski mediji pozivajuće se na potvrde iz Uprave policije. On se zbog sumnji da je učestvovao u više krivičnih dela nalazi na poternici Interpola Podgorica od 2017. godine.

Hapšenje, policija

Kako prenose crnogorski mediji, Uprava policije saopštila je da su crnogorski inspektori kolegama iz Češke dojavili gđe se nalazi Kašćelan i da je na osnovu toga uhapšen.

Kašćelan je uhapšen u iznajmljenom stanu u Pragu.

Policija sumnjiči Kašćelana da je u Prčnju 2010. godine pokušao da ubije I.M. Takođe se sumnjiči da je krajem maja 2010. godine na području opština Kotor, Tivat i Budva organizovao kriminalnu organizaciju.

Osumnjičen je da je formirao kriminalnu organizaciju zbog vršenja krivičnih dela iznuda, zelenaštvo, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, neovlašćena proizvodnja držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, davanje mita, teško delo protiv opšte sigurnosti i pranje novca, ističu u Upravi policije.

Kašćelan je često menjao mesto boravka i koristio lažne identitete, navodi policija, a prenosi CdM.

Zato je crnogorska policija bila stalno u kontaktu sa kolegama iz Češke, Nemačke, Austrije, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Švajcarske, Portugala, Španije i Kosova, da bi zajedničkom saradnjom ovih policija utvrđeno gde se tačno nalazi.

"Uhapsila ga je Specijalna jedinica policije Češke“ , navode u policiji i dodaju da je u toku dalja komunikacija sa nadležnim organima Češke oko određivanja ekstradicionog pritvora po međunarodnoj poternici, u cilju izručenja Kašćelana Crnoj Gori.

Iz policije podsećaju da je uspešnom međunarodnom saradnjom tokom 2018. godine uhapšeno više osoba koje važe za "bezbednosno interesatne", i to Mario Milošević, Vukan Vujačić, Igor Mašanović na Kosovu, Predrag Knežević u Bugarskoj, Jovan Vukotić u Turskoj.

Podsetimo, Jovan Vukotić koga mediji predstavljaju kao vođu crnogorskog Škaljarskog klana nalazi se u Srbiji jer je nakon hapšenja u Turskoj proteran u Srbiju gde je nedavno osuđen na 15 meseci zatvora jer je koristio falsifikovanu dokumentaciju.

 „Škaljari“ i „Kavači“ u Beogradu

O pripadnicima Škaljarskog i Kavačkog klana, koji nose imena naselja u Kotoru, sporadično se pojavljuju informacije u medijima. Prema pisanju medija, ova dva klana i njihov sukob dovodi se u vezu s brojnim kriminalnim radnjama u Srbiji, Crnoj Gori i drugim evropskim zemljama.

U takozvanom ratu ova dva klana, prema pisanju medija, do sada je u Srbiji i Crnoj Gori ubijeno više desetina osoba.

Jedna od najpoznatijih akcija policije Beograda je bila početkom juna prošle godine kada je u restoranu Durmitor uhapšeno 12 ljudi. Tada su mediji preneli da se privedene osobe vode kao članovi crnogorskog škaljarskog kriminalnog klana, koji je u Srbiji i Crnoj Gori povezan sa ubistvima i trgovinom narkoticima.

Članovi crnogorskog „škaljarskog“ kriminalnog klana u medijima su dovođeni u vezu i sa ubistvom Aleksandra Stankovića jednog od vođa navijača Partizana. On je ubijen u mafijaškom obračunu oktobra 2016. godine.

Podsetimo, nakon ovog mafijaškog ubistva, ministar policije objavio je rat mafiji, ali do danas zvanično nije saopšteno šta je sve policija uradila po tom pitanju.

O crnogorskim klanovima u Beogradu govorio je i bivši beogradski šef policije, a sadašnji savetnik predsednika Srbije Veselin Milić.

On je posle dve godine dao intervjuu za sajt B92 i u njemu potvrdio da postoje kriminalni crnogorski klanovi koji deluju i u Beogradu, uz ocenu da im je glavni grad Srbije zbog veličine i broja stanovnika pogodan za skrivanje.

Izvor: Insajder, Vijesti, N1